Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Близо 7 млн. души в Германия са силно задлъжнели и техният брой е с 19 хил. повече от преди година, съобщава DW, позовавайки се актуално изследване, направено в съществуващите в страната центрове за консултации на хора, потънали в дългове.

"Преди беше ясно: покупката на недвижим имот беше основната причина, поради която хората задлъжняваха. Междувременно дългове се трупат по най-различни причини, като придобиването на недвижима собственост изобщо не е сред водещите". Това са думите на Хенинг Димпкер, който от четири години ръководи дейността на център за консултации на силно задлъжнели хора, информира Bloomberg Bulgariа TV.

Димпкер и колегите му говорят за "Big Six" на причините, водещи до прекомерно задлъжняване. Като съпоставим числовите факти, броят на длъжниците в западната държава са колкото жителите на цяла България.

"На първо място това са безработицата и дългосрочното ниско заплащане на труда. През последните 10-15 години много се разрасна заетостта, генерираща ниски доходи", казва Димпкер и добавя, че най-често го търсят хора, които внезапно са се разболели, преживели са развод или просто дълго време са надценявали финансовите си възможности.

Коментари

Задължително поле