Близо 70 на сто от хотелиерите очакват вълна от фалити

Близо 70 на сто от хотелиерите очакват вълна от фалити до края на годината. Това показва проучване, направено след представителите на сектора, собственици и управители на обща база от 17 500 легла. Анкетата е организирана от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) и в нея са участвали представители основно на 4-звездни хотели, те са от цялата страна и покриват всички типове – градски, морски, спа, зимни и други.

Преобладаваща част от представителите на бизнеса очакват индустрията да се върне на нивата от преди кризата за срок от 3 до 5 години. Този отговор са посочили 60 на сто от анкетираните. 26,5 на сто обаче са убедени, че това може да се случи и по-бързо – до две години.

Хотелиерите са категорични, че за по-бързо съвземане на сектора е необходимо да се планира и реализира адекватен маркетинг на дестинацията на международно, национално и регионално ниво (26,8%), да отпаднат тестването и карантината в генериращите за туризма ни пазари (19,5%), да се отменят всички ограничения за работата на хотелите (12,2%), да се обедини браншът (12,2%). По 8,5 на сто от анкетираните твърдят, че за това ще помогнат още масовата ваксинация и редуцирането или опрощаването на данък сгради и такса смет за периодите, през които хотелите не са работили или са работили с намалени обеми.

Над 90 на сто от бизнеса очаква проблеми с намирането на персонал, а 60 на сто са категорични, че ще направят всичко възможно, за да запазят подготвените и обучени служители.

54,9 на сто от участвалите в допитването са песимисти за бизнес средата, но пък всеки трети хотелиер е оптимист. Само 3,7% от респондентите определят мерките за справянето с пандемията като „адекватни и навременни“.  

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм