Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Близо 900 млн. лв. от европейските фондове променят облика на Благоевградска област

Снимка: Община Благоевград

Проекти на стойност над 895 млн. лева от Европейските структурни и инвестиционни фондове се изпълняват към момента на територията на Благоевградска област. Най-голяма част от тях – 739 245 318 лв., са по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, съобщиха по време на работна среща с медиите от Областен информационен център – Благоевград. Средствата са предвидени  за Автомагистрала „Струма“ – Лот 3.1 – (Благоевград – Крупник), Лот 3.3. (Кресна – Сандански) и тунел „Железница“. От тях 628 358 520 лв. са от Кохезионния фонд, а останалите 110 886 797 лв. са Национално финансиране.

Близо 73 379 000 лв. са договорени до момента на територията на Благоевградска област по ОП „Региони в растеж“. Най-много средства ще бъдат инвестирани в община Благоевград за благоустрояване на градска среда, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в редица обществени и административни сгради, обновяване и модернизиране на училища, изграждане на социални жилища.

Проекти по Програмата се изпълняват и в Гоце Делчев, където е предвидена  реконструкция и рехабилитация на уличната мрежа и ремонт и модернизация на Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“. С два проекта на обща стойност почти 10,5 млн. лв. ще бъде подобрена градската среда на Петрич, както и ще бъдат ремонтирани училища и детски градини в общината. По 7 проекта по ОП „Региони в растеж“ изпълняват в момента и общините Разлог и Сандански.

Към момента на територията на Пиринско са сключени 3 договора по проекти по ОП „Околна среда“. Общата им стойност е 42 636 912 лв. Най-големият е Втора фаза на проекта на Банско „Рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на гр. Банско с изграждане на ПСОВ“ за 33 170 034 лв. 98 000 лв. са предвидени за актуализация на програмата за качеството на атмосферния въздух на територията на Община Благоевград.

Стартира и проект “Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и съпътстваща инфраструктура за Регионална система за управление на отпадъците на общините Сандански, Струмяни и Кресна”, който е на стойност 9 368 737 лв.

Бизнесът в областта също активно продължава да ползва европейски средства за внедряване на иновации и постигане на по-голяма конкурентоспособност. Към м. ноември в Благоевградска област са привлечени 18 487 000 лв. от ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Освен това, фирмите на територията на общината развиват капацитета си и със средства по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Почти 17 млн. лв. са привлечени за  подобряване условията на труд, разкриване на нови работни места, намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване.

По време на срещата с медиите директорът на дирекция „Европейски проекти и програми“ в Община Благоевград Мария Грозданова представи в детайли проектите, които общината изпълнява в момента и процедурите, по които се подготвят нови проектни предложения.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.