Блогър сезира институциите за дейността на „Исторически парк“

В схемата са генерирани милиони левове без платени данъци, твърди Симон Милков

Журналистът на свободна практика и блогър Симон Милков и екипът му са сезирали главния прокурор, ДАНС, МВР, ГДБОП, НАП, БНБ, КФН за дейността на „Исторически парк“, съобщи той на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Варна. Атракционното селище се намира на територията на община Ветрино, а с управлението и разширяването му се занимава едноименно акционерно дружество, чийто мажоритарен акционер е Ивелин Михайлов.

Според Милков през 2019 г. общината е предоставила на частната компания 136 дка в с. Неофит Рилски, за да изгради „Исторически парк“ срещу ангажимента да направи парк и в общинския център. В дейността на атракциона обаче няма никаква отчетност. По документи дружеството е на загуба от 4 г., няма данни за посещаемостта на „Исторически парк“. Набирането на средства от инвеститори продължава, а средствата се пренасочват към куп свързани фирми, като в схемата са генерирани 250 млн. лв. без платени данъци, обясни Милков, позовавайки се на дълго собствено разследване. Той допълни, че по негов сигнал проверки на "Исторически парк" и свързани с него физически лица правят дирекциите на НАП във Варна, Русе и Велико Търново.

По думите на Милков в с. Неофит Рилски са регистрирани много хора от други райони на страната, а партията, чийто лидер е Ивелин Михайлов, вече има общински съветници в три общини в региона. „Изкупил е стотици декара земи, сгради на училища, детски градини, а паркът не е донесъл никакви приходи за хората от Ветрино и съседните общини. Това е държава в държавата“, каза Милков. В МВР той е подал сигнал и очаква отговор на въпроса защо Михайлов и близките му притежават голямо количество бойно оръжие.

Блогърът алармира, че и във Варна вървят сделки „на зелено“ със жилища в бъдещ комплекс от пет 25-етажни сгради върху терена на бившия радиозавод. Там тече ударно събаряне на старите здания. Мегапроектът предизвика вълна от възмущение сред варненци, а местната администрация се зае да го проверява.

От „Исторически парк“ съобщиха, че утре Ивелин Михайлов ще даде отговор на обвиненията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони