Сидеров: Кой отърва Джамбазки от затвора? Каракачанов, премиерът, МВР шефът или главният мюфтия?

София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

БНБ отчете ръст на депозити и кредити

Граждани и фирми кътат над 68 милиарда лева на влог

Ръст на депозитите и кредитите отчита статистиката на Българската народна банка. В края на февруари влоговете на граждани, фирми и финансови институции са в размер на 68,368 млрд. лв., което е увеличение със 7,1% спрямо година по-рано.

Влоговете на домакинствата са нараснали с 6,1% до 45,52 млрд. лв., а на фирмите са в размер на 19,052 млрд. лв., увеличавайки се със 7,9 % за година.

Най-голямо повишение – 15,5%, е регистрирано при депозитите на финансовите предприятия, в които влизат и банки, застрахователни и пенсионни дружества. На годишна база те достигат 3,789 млрд. лв.

Според Асоциацията на банките в България обемът на спестяванията е знак за доверие към банковата система.
БНБ отчита ръст и при кредитирането. Заемите, отпуснати от банките на неправителствения сектор, са в размер на 50,742 млрд. лв. в края на февруари, като нарастват с 3,4% спрямо февруари миналата година.

Според данните на БНБ кредитите за нефинансови предприятия се повишават с 1,8% на годишна база и през втория месец на настоящата година достигнат 30,561 млрд. лв.

Кредитите за домакинства са в размер на 18,677 млрд. лв., като спрямо февруари 2016 г. те се увеличават с 4,5%. Жилищните кредити са за 8,801 млрд. лева и нарастват на годишна база с 2%, докато потребителските възлизат на 7,317 млрд. лв. и се повишават с 3%.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са в размер на 1,504 млрд. лева, нараствайки на годишна база с 25,9%.

Според председателя на асоциацията Петър Андронов лихвите по депозитите вече са стигнали дъното, като за последното тримесечие на 2016 г. доходността е паднала до 0,57%.

Миналата седмица Асоциацията на банките отчете висока капиталова адекватност на трезорите и стабилност на банковата система в страната. Докладът показва, че общата капиталова адекватност на трезорите у нас е 20,88% в края на 2016 г. при 13% средна стойност за еврозоната.

Активите на банките достигат исторически рекорд от 92,1 млрд. лева в края на 2016 г., което е ръст от 5,2% на годишна база. Според данните на АББ петте най-големи банки по размер на активите държат 57,3% от пазара у нас.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Граждани и фирми кътат над 68 милиарда лева на влог“ !!!!! Аре стига, бе!!! Ееех, дано да дойде на власт бaт’бoйko, да ги грабне тези парички от „простия мат’рял“ и да видиш колко магистрали ще се построят и колко ще се открадне (уф, грешка – ще се усвои!!).

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.