БНБ с предупреждение за кредитите за домакинствата

Кредитната активност в сектора на домакинствата се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити, посочват от БНБ по повод решението на Управителния съвет на Централната банка нивото на антицикличния буфер да бъде 2% през четвъртото тримесечие на 2025 г.

От БНБ припомнят прессъобщението за решението на Управителния съвет на БНБ относно влизащите в сила от 1 октомври 2024 г. изисквания към кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Определени индикатори сигнализират за потенциално натрупване на средносрочни рискове за банковата система (ускоряващ се кредитен растеж, ценови тенденции на пазара на жилища, увеличаващ се среден размер на кредитите, зони на уязвимост по линия на съвкупността от кредити с относително по-високо съотношение на кредита към стойността на обезпечението и с относително по-висока дългова тежест и задлъжнялост на кредитополучателите), посочват от БНБ.

Затова от 1 октомври 2024 г. размерът на отпусканите ипотечни кредити може да бъде до 85 на сто от стойността на обезпечението, срокът на тези кредити може да бъде до 30 години, а вноските по кредита трябва да са до 50 на сто от дохода на кредитополучателя.

Въвеждането на изисквания към нивата на кредитните стандарти подкрепят стабилността на банковата система, заявяват от БНБ. Те нямат възпиращ кредитната дейност характер, а следват надзорния подход на БНБ за висока консервативност.

Като част от цялостния набор инструменти в мандата на БНБ, изискванията за капиталови буфери са от съществено значение за поддържането на устойчивостта на банковия сектор при потенциални неблагоприятни тенденции в качеството на кредитния портфейл. През 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към отпуснатите кредити, на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г., като  през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2% в сила от 1 октомври 2023 г. Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 2% през четвъртото тримесечие на 2025 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, заявяват от БНБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси