Бобът поскъпва тройно от вноса до трапезата

Бобът поскъпва тройно от цената на вносител до трапезата.

Пристига у нас срещу 2,13 лева за килограм, продават го за 6,79 лв./кг на дребно

С 10 стотинки се увеличава за последната седмица и цената на борси и пазари до 4,20 лв./кг

Най-много струва в област София

Три пъти се увеличава цената на килограм зрял фасул от границата до трапезата. Средно килограм вносен боб пристига у нас на цена от 2,13 лева за килограм, а търговската му стойност в магазините на област София достига до 6,79 лева за килограм, показват данните на правителствения сайт, който следи движението на цените на храните на дребно в страната - foodprice.bg. Именно в региона на столицата бобът в магазините струва най-много.

Средно за страната цената на килограм зрял фасул е 6 лева. След София-област най-скъпо се търгува варивото в Перник и София-град, където струва по 5,69 лева за килограм в магазинната мрежа. На дребно за килограм боб в Благоевград ще платите 5,37 лева за килограм, в Пловдив - 6,24 лв./кг, а в Сливен - 6,19 лева за килограм. Най-евтино с боб в магазина можете да се сдобиете в област Разград - срещу 3,99 лева за килограм, по-евтино отколкото е средната цена за зрелия фасул на едро.

Преди година цената на зрелия фасул в магазините е била по-ниска - 5,87 лв./кг, а в края на март дори е била 5,82 лв./кг.

Цените обаче обичайно са за вносен зрял фасул, защото продавания на дребно от производителите като например в Смилян и Смолян, където регионът е известен с вкусния си боб, който произвежда, започват от 10 лева за килограм, при това, ако го взимате от близки познати. За останалите цените са поне около 12-14 лева, като зависи както от сорта на фасула, така и от големината му.

По сергиите на производителите около туристическите обекти в страната, например около Рупите край Петрич, цената на една торбичка боб е 6-7 лв., но при половин килограм. Тоест килограмът излиза двойно на продавания в магазините - 12-14 лв./кг., показа проверка на Труд news.

През първата седмица на новата 2024 г. цената на зрелия фасул се увеличава и на едро, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). За периода от 2-ри до 5-ти януари килограм боб се е търгувал срещу средно 4,20 лева за килограм, докато през старата година е струвал с 10 стотинки по-малко за същото количество - 4,10 лв./кг на борси и тържища.

Най-евтино на борсите в страната бобът струва в областите Русе - от 2,70 лв./кг до 3,70 лева за килограм и в област Сливен - по 3,30 лева за килограм и в област Враца - от 3,45 лв./кг до 4 лв./кг. На дребно, в магазините зрелият фасул в Русе се търгува по 5,87 лв./кг, в Сливен - 6,19 лв./кг, а във Враца - 5,74 лв./кг.

Справка в данните на ДКСБТ за миналата година, показва, че въпреки движението на цената на зрелия фасул през последните 12 месеца, в първите дни на януари на изминалата година цената на боба на едро е била почти същата, каквото е и в момента - 4,23 лв./кг.

Ядем най-скъпия в Европа

10 лева разлика при кашкавала

Сиренето в магазина струва два пъти по-скъпо отколкото на борсата.

Със 7 стотинки поевтинява килограм кашкавал през първите дни на януари в сравнение с последните на изминлатага година на борсите и тържищата в страната и вече се предлага срещу средно 17,01 лв./кг на едро според данните на ДКСБТ. В същото време обаче в магазините, откъдето реално пазаруват българите, цената на млечния продукт е с над 10 лева по-висока.

Средно в страната килограмът се предлага срещу 27,74 лева за килограм, показва правителственият сайт foodprice.bg/.

Според данните в него българите продължават да ядат най-скъпия кашкавал в Европа. В Германия и Румъния цената на млечния продукт е с над 10 лева по-ниска, като в магазините им дори е по-евтин отколкото на родните борси и тържища.

Последните данни за цената на кашкавала в Европа на правителствения сайт са от средата на юли, когато е видно, че българите плащат най-много за продукта.

През първите дни на януари кравето сирене също поевтинява на борсите и тържищата - средно с 4 ст./кг до 11,32 лева за килограм. В същото време обаче цената на млечния продукт в магазините на дребно у нас е близо двойна - средно 22,56 лева за килограм. Най-евтино можете да го купите в Разград - срещу 16,73 лева за килограм, а най-скъпо - в Пловдив - 26,23 лв./кг.

На борси и тържища

Оранжерийните краставици вече струват 3,84 лв./кг

Ръстът е с 30 стотинки през новата година

Краставици, домати и печен пипер поскъпнаха на едро пред първите дни на януари.

С 30 стотинки на едро е поскъпнал килограм оранжерийни краставици на едро през първите дни на новата година, показват данните на ДКСБТ за движението на цените. Килограм от зеленчука на едро вече се търгува срещу 3,84 лв./кг. На дребно цената му в страната е средно 4,50 лв./кг според информацията на foodprice.bg. Най-скъпо струват в магазините на Русе - средно по 5,50 лв./кг, а най-евтино в тези на Ловеч - по 3,70 лв./кг.

През първите дни на януари са поскъпнали и оранжерийните домати, търгувани на едро с 13 ст./кг до 3,16 лева за килограм.

Увеличава се цената на и вносните домати на борси и тържища - с 15 стотинки за килограм до 3,32 лв./кг. Килограм домати средно се търгува в страната срещу 4,18 лв./кг., като най-скъпо струват в магазините на област Сливен - средно 4,50 лева за килограм, а най-евтино в Разград - 3,85 лв./кг.

През последната седмица на едро се е увеличила и цената на червения пипер със 7 стотинки до 2,46 лв./кг.

На борси и тържища поскъпват още оризът с 8 ст./кг до 3,27 лв./кг, лещата с 6 ст./кг до 4,25 лева за килограм, брашното със 7 ст./кг до 1,37 лв./кг и олиото с 5 стотинки за литър до 2,85 лева. На едро се увеличава незначително и цената на киселото мляко, замразеният пилешки бут, трайните и малотрайни колбаси и морковите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари