Бойко Борисов: Вървим към "Български поток"

Вървим към "Български поток" заяви премиерът Бойко Борисов на летище София след завръщането си от Мароко. Коментарът му беше отговор на журналистически въпроси за днешното съобщение на "Газпром" .

Премиерът обясни, че навлизаме в третия етап от изграждането на трасето - това означава да имаме обвързващата част и резервиран капацитет. Той бе категоричен, че този път, ако не са изпълнени двете условия, няма да започнем да строим.

Борисов отговори на упреците на БСП за провала на "Южен поток". Не ние, а БСП провалиха проекта заради корупционни практики в обществените поръчки. Борисов припомни как като енергиен министър Драгомир Стойнев е ходил в Брюксел да канцелира проекта.

Премиерът поясни, че очаква и завършването на интерконектора с Гърция и поясни, че по този начин ще бъдат диверсифицирани доставките.

„Спазваме всички европейски правила при реализацията на концепцията за газоразпределителен център „Балкан“, коментира министър-председателят. Днес стана ясно, че втората тръба на проекта „Турски поток“ ще минава през България .

Премиерът Борисов подчерта още, че България си е свършила всички ангажименти. „Това не е само български интерес, зад нас чакат и сърбите, и унгарците, и австрийците, но понеже ние сме на входа, трябва да свършим най-много работа“, поясни Бойко Борисов. Министър-председателят посочи, че българският интерес изисква ускоряването на интерконектора с Гърция и изрази надежда в първите месеци на годината строителството да започне. Борисов уточни, че втората тръба на „Турски поток” и строежът на газовата връзка с Гърция трябва да вървят паралелно, така че да можем да си осигурим повече източници на природен газ и диверсификация.

Премиерът припомни, че проектът „Южен поток“ беше спрян в мандата на БСП. „И причината е корупция – корупционните схеми в обществените поръчки. Затова беше спрян. Това е, което ние тихичко, без да шумим, построихме, без да говорим, реверсивната ни връзка от Турция до Лозенец, Сливенско, която открихме с турския енергиен министър през август. Ние стъпчица по стъпчица много внимателно си подготвихме, че когато и другите кажат - „и ние искаме“, ние да сме готови, уточни още министър-председателят.

Коментари

Задължително поле