Бойко Борисов: Шенген трябва да се преработи (обзор)

На публична лекция, организирана от „Труд” и УНСС, премиерът анализира ролята на България в балканската и европейската политика

Премиерът призова за прагматични решения

„Шенген изцяло трябва да се преработи. Това ще стане в скоро време. Има държави, които нямат място там, защото свободното движение на хора, не означава безконтролно движение.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на академичната си лекция в УНСС, организирана от „Труд” и Университета за национално и световно стопанство. Темата на публичната лекция бе „България, Балканите, Европа и светът”.

Попитан от студент дали предстоящото европредседателство дава предимство на страната ни за Шенген и еврозоната, премиерът отговори: „Председателството не означава управление. То не дава предимства”. Борисов подчерта, че е оптимист за влизането на България в чакалнята на еврозоната, тъй като отговаряла на всички критерии и не представлявала никакъв риск.

Ставаме кръстопът на транспортните коридори

Премиерът припомни, че на 6 и 7 декември в София ще се проведе среща на балканските лидери. Разказа и че предстои подписване на споразумения за изграждане на общите проекти по коридор номер 8. „До година-две ще има магистрала до Белград, имаме връзките със Солун и Истанбул”, подчерта Борисов. Според него България се превръща в естествен кръстопът на редица важни транспортни коридори. „Това е добре и за нашата съседка Турция, и за Русия и за всички, които са по пътя на коприната до Китай. Считам, че с Китай ще се разберем и догодина София ще е домакин на формата „16+1”. В Унгария ми предстоят разговори с китайския премиер по този тема”, допълни премиерът.

Ролята на Балканите

Балканите могат да заместят Великобритания в ЕС. „Ако Западните Балкани не влязат в ЕС, това ще е по-голям риск за Европа”, каза Борисов. Той посочи, че без европейска перспектива младежите напускат своите държави. Премиерът предупреди, че ако избягат младите хора ще дойдат повече емисари, джихадисти е мафията ще цъфти.

Той призна, че държавите от Западните Балкани все още не са готови да влязат в ЕС, но според него е много важно да имат европейска перспектива.

„Иначе младите ще емигрират и после ще се сблъскат с нашия проблем - 2,5 милиона българи работят за чужди икономики, а ние сме принудени да внасяме работна ръка от Украйна и Молдова”, предупреди премиерът. Той отчете като първи свой успех, че темата Балкани влезе в дневния ред на Европа и благодари на европейските лидери.

Отношенията с Турция

По време на лекцията си Борисов упрекна лидерите на държавите в ЕС за отношението им към турския президент Реджеп Ердоган. „Преди две години, когато се изказвах в Европейския съвет по тази тема, това звучеше зле. Но аз бях убеден, че в ЕС не трябва да си правим граници вътре, а да се оградим отвън”, каза Борисов. Той припомни, че Турция има най-силната армия на южния фланг на НАТО. „Това, че Ердоган оттегли своите 40 военни от ученията в Норвегия е притеснително. Аз отдавна поставям въпроса за Турция на срещите на върха. Питал съм: След като проявяваш такова недоверие към някого, логично ли да е дадеш пушка, да пази гърба?” Борисов призова ЕС да продължи с диалога и с партньорските отношения с Анкара.

"Близо 3 милиона бежанци са там. Какво ще стане като тръгнат насам. Берлин и Париж са далече, ние сме съсед. Споразумението работи добре и е най-правилно за да държим миграционния натиск извън ЕС", каза Борисов. Той нарече Турция "стратегически партньор и в НАТО и в Европа".

"Лесно е да критикуваш Ердоган, но какво печелиш от това. Да не се поддаваме на емоции, а да търсим прагматични решения", призова премиерът.

 

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев:

Лекцията е знак на уважение към академичната общност

02_1-1Лекцията на премиера Бойко Борисов е знак на уважение към академичната общност на УНСС- най-големият и най-старият бизнес университет, лидер в българското образование и наука.

Лекцията е продължение на традицията, чието начало датира от началото на университета. В УНСС са се обучавали 6-ма премиери, 14 вицепремиери, 15 министри на финансите, 6 министри на външните работи.

Във всеки един от трите кабинета на „Борисов” има преподаватели и студенти от УНСС.

 

Отзвук от бизнеса

 

Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара:

С такива срещи можем да задържим студентите у нас

02_11Въпреки че мислите на студентите най-вероятно са свързани с това как да се реализират на пазара на труда в България и дали да не потърсят реализация в чужбина, такива лекции са добър пример как можем да ги задържим в страната. На първо време те виждат уважение от страна на държавата, от страна на премиера Бойко Борисов. За тях е важно, че министър-председателят лично дебатира с тях по различни теми и идеи, изслушва проблемите им. Подобен род срещи, освен че трябва да зачестят, показват и усилията на правителството да създаде необходимата основа за спечелването на доверието на младите хора в България.

На масата бяха поставени важни теми за България, Балканите и Европа и смея да твърдя, че лидерите на Европейския съюз би трябвало да се вслушват повече в предложенията на премиера за цялостната външна политика на Стария континент. Ключовата дума след такава лекция и за нас като бизнес, и за пълната зала със студенти, трябва да е „спокойствие”. Това е основното послание.

 

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ:

Премиерът отправи силни послания за външната политика на страната

02_10Много исторически стъпки в световен мащаб са дебатирани първо в академичните аудитории и съм радостен, че виждам тази практика да се реализира и в България. Благодаря за поканата. Доволен съм от срещата, защото премиерът Бойко Борисов отправи силни послания за външната политика на държавата пред академичните среди и бизнеса. Първо - Турция е стратегически партньор и ние не можем да си позволим да пренебрегваме този факт. Освен това - не можем да загърбим Западните Балкани, те имат достойно място в ЕС. След напускането на съюза от Великобритания, те могат да запълнят този вакуум и ние трябва да работим за това. Чест прави на премиера, че въпреки особеното мнение по въпроса на някои лидери от съюза, той отстоява европейското развитие на региона.

Такива срещи са необходими няколко пъти в годината, защото освен признак на прозрачно управление, са важен пример за младите хора, които препълниха залата. Студентите трябва да знаят от първа ръка какво смята да прави правителството по важни за външната политика въпроси, защото част от тях понякога се губят в потока от фалшиви новини.

 

Студенти от УНСС пред „Труд”:

Оптимисти сме след срещата

Оптимисти след срещата си с премиера Бойко Борисов. Така се определиха студентите от УНСС, които изслушаха лекцията му и успяха да зададат въпросите си. Категорични са, че разговорът им с министър-председателя е бил изключително полезен.

„Всеки се притеснява, когато премиерът застане срещу него. Има интелигентни и подготвени студенти в УНСС и те го показаха днес”, заяви председателят на Студентския съвет Кристиян Маджуров пред „Труд”.

Според възпитаниците на университета прожекторите ще бъдат насочени към България през шестте месеца на европредседателството. „София ще бъде в центъра на Европа. Това може да повлияе положително за влизането ни в еврозоната и в Шенгенското пространство.”, обобщи докторантът от катедра „Управление” Даниел Парушев.

 

Даниел Парушев, докторант в катедра „Управление”:

Чакаме го поне веднъж годишно в УНСС

03-10Беше много полезно да направим среща с премиера Бойко Борисов. В последните години не се беше случвала такава и сме изключително радостни, че тя се осъществи в университета. Темите, които коментира Бойко Борисов, са изключително актуални и ще бъдат засегнати по време на европредседателство ни.

Обръщам се с апел към премиера - да идва по-често в УНСС, това беше първата му визита като министър-председател. Много ценно е за студентите да срещнат с такъв човек. Веднъж в годината ние го очакваме, а защо не и с други гости като Доналд Туск, например.

 

Людмила Петрова, „Международни отношения”, III курс:

Харесаха ни положителните перспективи пред страната

03-13Премиерът успя да отговори на всичките ни въпроси. Хареса ми, че беше изключително точен. По никакъв начин не се отклони от темата не лекцията. Той изложи перспективите за България, това, което ни предстои и се изказа много положително за нещата, които нашата страна може да получи като позитиви от европредседателството.

 

Георги Костадинов, „Финанси”, III курс:

Пътят ни е в Европа

03-16Смятам, че всичко, което каза премиерът Борисов, е актуално. Беше точно на място и в сферата на нещата, които ще се случат и на нивото, на което сме в момента. Зададох му въпрос дали членството на България в Европейския съюз е положително. Отговорът му беше, че трябва да гледаме за кои дестинации в Европа хората хващат самолетите и че пътят на страната ни е Европа.

 

Кристиян Маджуров, магистър по „Международни финанси и бизнес” и председател на Студентския съвет:

България да бъде мост на Балканите

03-15В УНСС са хората, които са бъдещото на България. Лидерите ще излязат оттук. Тук са хората, които трябва да развиват България, затова срещната с Борисов беше много полезна. Темата за Турция, която засегна премиерът, е изключително актуална. Тя е наша външна граница и трябва да имаме добри взаимоотношения. България трябва да бъде мост и в отношенията със Западните Балкани, защото ние се намираме в центъра на Балканите. Трябва да интегрираме Западните Балкани. Трябва да ги приобщаваме и Европа да става все по-голяма. Европредседателството е на прага ни. Това ни дава шанс да докажем, че можем да се справим с предизвикателството.

 

Симона Манджурова, „Икономика с чуждоезиково обучение”, II курс:

Борисов внася респект

03-11Харизмата и респектът, които внася премиерът, ме впечатлиха най-силно. На всеки зададен въпрос отговори точно това, което трябва. Беше изключително конкретен.

 

 

Ангел Стойков, „Икономика на туризма”, IV курс:

Ще бъдем в центъра на всички събития

03-12Едва ли само ние, студентите можем да дадем оценка достатъчно подготвени ли сме за европредседателството. По думите на Бойко Борисов ние сме готови, подготвени сме за ротационното приемане. Ние, както предполагам и управляващите, очакваме тези шест месеца да минат безпроблемно. България ще стане център на всички събития за този период и мое лично мнение е, че сме готови за това предизвикателство, с неговите положителни и отрицателни страни.

Коментари

Задължително поле