Бойко Рашков: Чистка няма, има смяна на кадри

Снимка: БТВ

Българският избирател иска промяна и ще я получи

Ръководствата на службите за сигурност излезли в неплатен отпуск до септември

Чистка няма, има смяна на кадри, българският избирател иска промяна и ще я получи. Това каза служебният министър на МВР Бойко Рашков пред БТВ.

Попитан на коя минута от назначаването си е направил първото си уволнение, той каза, че малко е закъснял. „Тези двама души, с които се напълниха медиите, са просто на пенсионна възраст и няма нищо по-естествено тогава когато човек е предявил право на пенсия, да бъде изпратен с необходимото уважение“, коментира Рашков.

Той добави, че оставя внушенията на прокуратурата относно уволнения служител, който е свидетел по дело. Служебният министър заяви, че след уволнението на ръководителят на инспектората дейността на този орган не е спирала нито за една секунда. 

„Нека да не мислим, че има незаменими хора. Няма такива. Както тези длъжности лица, моето уважение към тях, те са били дълго време в системата на МВР, но както има начало, така има и край при кариерата на всеки един. Така че в това няма нищо неестествено. Аз така се изпратих и с гл. секретар на МВР като благодарих от името на министерството за неговата работа в системата“, коментира той. 

„Чистките направиха и ще направят гражданите. Чистките са резултат от гражданското недоволство“, подчерта Рашков.

По думите му ръководни кадри в системата за сигурност са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство.

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет. Знаете ли, че службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември. Пита се в задачата: Кой им е позволил да получат този отпуск? Регионалният директор на Пловдив, всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение, че те са на пряко подчинение на министър-председателя? Не на този, на предишния", заяви Рашков.

 „Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили. До месец септември те няма да бъдат ръководени от тези, които са назначение по предложение на предишния министър-председател“, добави служебният министър.

„Чистка няма. Има смяна на кадри и ще има такива смени на кадри. За никого не е тайна, че всички ръководни длъжностни лица в момента, които оглавяват структури в МВР и в службите за сигурност, са насадени от предишното правителство“, подчерта той.

„Българският избирател иска промяна и ще получи тази промяна. Тази промяна не може да се реализира без смяна и на ръководители в отделните ведомства“, добави Рашков.

Рашков съобщи, че в министерството ще има още смени на служители поради несправяне с работата и нарушения. "Когато в Министерството на вътрешните работи има информация, че в някои населени места на последните избори са получени 95-98% от гласовете само за една партия под строй и това се повтаря непрекъснато, възниква естествено съмнение как се получава така. Включително имам данни и информация за осигуряване на възможност за преминаване през границата на мигранти. Имам и информация, че високопоставени ръководители са ползвали служебна кола, с която са катастрофирали в почивен ден, без заповед за командировка, заедно със семейството си и няма взето никакво отношение към този ръководител. Включително след като приключи проверка, която съм назначил, че в някои регионални дирекции на вътрешните работи, се съхраняват все още машини за гласуване, които са били транспортирани за 4-ти април. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Кой им е разпоредил да се съхраняват и кой го е разпоредил, могат ли да бъдат манипулирани", заяви още служебният министър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България