Борисов в Народното събрание: Направено е всичко, което е било необходимо за Шенген

Снимка: Пламен Стоименов

Всичко, което е било необходимо за Шенген е направено. И всички институции в Европа са казали, че България трябва да е в Шенген. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарно изслушване относно политиката по национална сигурност, свързана с приемането на страната ни в Шенген в отговор на питане от депутата на БСП Корнелия Нинова.

“Радвам се, че внимателно наблюдавате къде ходя и какво говоря", обърна се той към нея.

"Бях специален гост в Бундестага, където нашите приятели от политическите семейства в Германия задаваха въпроси. И накрая казват, ние много ви подкрепяме за Шенген, което ме ядоса, защото всеки това казва. Ама ние сме изпълнили всички критерии, за какво ни подкрепяте, ядосах се. Ние сме изпълнили критериите, точка", каза премиерът.

Той беше категоричен, че не приема оценката на Корнелия Нинова, а го интересува тази на хората. Той поздрави Нинова за последното представяне на местните избори: "Поредно добро представяне. Демокрацията много ясно е определила и на изборите хората решават кой да ги управлява и кой не. Това не е един, не е десет пъти", подчерта премиерът.

“Какво е мнението на правителството за бъдещето на България в Шенген. На 3 септември 2019 г. в Германия изненадващо без решение на парламента, че отменя своето решение за Шенген, без такова на Министерски съвет, министър-председателят на своя глава заявява: "В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген". Това е оценката на премиера за това какво представлява Шенген. Оценката на Европа е функционирането на това общо пространство носи значителни икономически ползи за Европа", каза от трибуната Нинова преди изказването на премиера.

"След това на 12 септември Борисов каза: “Аз не съм казвал, че се отказваме от Шенген. Искаме да сме в Шенген. Ние отдавна сме в Шенген. Някой ден все пак ще влезем в Шенген". Вие разбрахте ли какво ще прави България", заяви Нинова.

 

Коментари

Задължително поле