Борисов за случая "Сегрей Скрипал": Ако не намерим виновниците, ще живеем в страх и несигурност

Бойко Борисов

"Това е чудовищно престъпление, защото е оръжие, което сме отрекли и забранили. Престъпление, което трябва да бъде в лупата на цялата демократична световна общественост, защото ако не намерим виновниците, ще живеем в страх и несигурност. Може да бъде пуснато в метро, във вентилационни инсталации, може да загинат десетки хиляди хора. Апелирам да вложим всичко, което имаме, в разкриването на престъплението." Това каза за случая "Сергей Скрипал" премиерът Бойко Борисов на брифинг в Брюксел.

"Моята теза на Съвета, все пак доста години се занимавах с разследване на криминални престъпления, ръководил съм доста операции, е че обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед. От една страна много е плоско, видно, брутално и насочващо, в един момент, когато някой казва - това би бил интересът на президента Путин да си вдигне своята избирателна активност. Аз не мисля, че имаше човек, който се съмнява, че Путин ще спечели изборите", каза Борисов.

"Има един опасен факт, който изисква цялата разузнавателна гилдия. Факт е, че има терористичен акт, хора в кома, които едва ли ще оживеят, и то с нервно-паралитичен газ, който е забранен във Великобритания. Който го е направил, дали Русия или терористични организации, но безспорният факт е, че поръчителите и извършителите трябва да бъдат разкрити. Те могат да го пуснат навсякъде", обясни премиерът.

Бойко Борисов каза, че на този етап ще има среща на 26 март за Турция във Варна. "Това е една от последните възможности за диалог. Много влошени отношения има по света. Всички имаме надежда, че с диалог може да постигнем съгласие. Ще говорим за задържаните гръцки войници. Моята цел е продължаването на споразумението за мигранти, защото възможността да се възобновят мигрантските бунтове, като в Харманли, не ми харесват - изтъкна премиерът - Всичко е много опасно в региона ни, има много мюсюлмани, сега живеем в мир, но това е, докато не се възродят нещата - вие помните възродителния процес през 1987-88 г."

"Настоях да поканим ген. секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Варна. Защото говорим за конфликт на две натовски държави (Гърция и Турция). В тежък конфликт - гръцките власти искат от мен да посреднича за задържаните войници. Темата НАТО е с пълна сила в нашия регион", допълни премиерът.

"В темата за Западните Балкани няма притеснения, защото всички са концентрирани в инфраструктурните проекти на предстоящата среща на 16 -17 май в София - каза Борисов - За сега няма какво да ни тревожи."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика