Борисов: На Запад искат шофьорите ни, а после да си говорим за конкурентоспособност... ЕК ще имат доста тежък разговор с мен

Както се казва, Чичко Гугъл знае всичко, коментира премиерът на събитие на Google

Шофьорите ни, които работят в Европа, са добри и много западни компании биха искали да ги имат. А после да си говорим за конкурентоспособност и да вървим на една скорост... Ще имат доста тежък разговор с мен в тази посока.

Това каза премиерът Бойко Борисов на официалният старт на програмата „Grow with Google“ преди срещата си с еврокомисаря по транспорта Виолета Булц, която е на посещение в София днес.

По време на разговора с Булц ще бъдат обсъдени промените в пакета, които засягат условията и работата на превозвачите. На срещата ще присъстват и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, както и представители на транспортния бранш.

Действително в съвременния свят дигиталните познания са не само обща култура, но и богатство. Всеки от нас чуква в Google, за да провери информация, както се казва, Чичко Гугъл знае всичко, коментира още премиерът на събитието, на което представиха платформа за безплатни дигитални обучения.

“Ако се върнем 20-30 години назад, обикновено на всеки 10 години имаме голяма дигитална промяна, а сега всеки месец нови и нови приложения. Особено младите хора, те вече не гледат телевизия, има сайтове, има новини на телефона им, и така и работят“, уточни той.

Относно образованието той коментира, че през изминалата година правителството е вкарало 22 хиляди ученици в училище. „Та те нямаше изобщо да могат да четат, камо ли да говорим за дигитални познания и култура. Затова решихме да увеличим учителската заплата, а и инвестирахме над 700 млн. лв. в сектора”, допълни премиерът.

Трябва да се развиваме дигитално, за да можем всички да се движим с една скорост в Европа, затова и не може да се сърдим на тези, които вървят напред, допълни Борисов.

„Европа е доста изостанала в това отношение, това, което се прави в САЩ, Япония и Китай.... Това е бъдещето. Българите имаме такова усещане, като започнем от Джон Атанасов. Убеден съм, че ще сме водещи в нашия регион“, допълни премиерът.

„Дигиталната инфраструктура е тема на съвета през тази седмица, защото трябва да задържим младите хора в Западни Балкани“, коментира Бойко Борисов. И тук трябва да внимаваме Гугъл да не ни открадне кадрите, пошегува се той. Трябва да направим условия – добро заплащане и добри доходи, за да останат кадърните хора тук.

Коментари

Задължително поле