Борисов определи като недопустим, обиден и опасен двойния стандарт в качеството на храните

Премиерът иска извънредни мерки за спиране на войната по пътищата

Премиерът Бойко Борисов определи като "недопустимо" и "обидно" наличието на двоен стандарт в качеството на храните, които световни производители предлагат на пазарите в Източна и Западна Европа.

"За един храните да са едно качество, а за Източна Европа – с друго качество, и то по-лошо. Някои ще кажат: „чети етикета“, само че хората не са толкова научени да четат етикета, подвеждат се по реклами", възмути се Борисов на свиканата от него извънредна среща тази сутрин с представители на няколко министерства. На нея, освен за храните, се обсъждат и мерки за превенция на нарасналия брой тежки ПТП през последните месеци.

„Използваме събота и неделя, че сте по-свободни, да възложа две теми, по които искам да сме неотстъпчиви и безкомпромисни. Първата е войната по пътищата и пътно-транспортните произшествия. Не можем да говорим за демография, а в същото време всеки ден две, три и повече жертви да се дават“, каза премиерът в началото на срещата.

"Даваме толкова пари за здравеопазване, но сме все на първите места по инфаркт и инсулт. Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големи опасности за здравето е именно това, което се яде и пие. Или така нареченият начин на живот, посочи Борисов.

„Интересува ме какво можем да направим по линия на Регионалното министерство – мантинели, кръгови движения, легнали полицаи, промяна в инфраструктурата. Всеки човешки живот не само, че ни е важен, но в същото време правим толкова много да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват. Каквито трябват още законодателни промени, колкото трябват пари за камери, колкото трябват пари за контрол. На 1 юни отриват сезона – така да се организират, че от 1 юни служителите на КАТ и полицията – денонощен контрол“, коментира още министър-председателят.

В работното съвещание, на което се обсъждат конкретни мерки със срокове за изпълнението им, участват вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на земеделието, храните и горите, на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на правосъдието, на финансите, главният секретар на МВР, заместник-министри, както и ръководствата на БАБХ и ГД „Национална полиция” – МВР.

Коментари

Задължително поле