Борисов: Политическите ни опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания (ВИДЕО)

Само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Факт е, че от "Лукойл" и "Газпром" българите губят по 20 млн. лева на ден, заяви Борисов

Аз не съм човек, който по време на криза търси оправдания и се обръщам към нашите политически опоненти да спрат да лъжат и да търсят оправдания, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на брифинг.

Писмата на „Булгаргаз“ показват пълен провал. Пълен провал показва и всичките им ходения по Баку – договорени са на 180 евроцена, ние го договорихме на 30 евроцена. Какви оправдания, попита Борисов.

"По време на нашето правителство България стана най-развита газопреносна държава на Балканите и 80% от всички реверсивни компресори са на наша територия. Благодарение на построеното от нас - ето я Турция, ето как идват потоците, ето как влизат в България, ето ги пристанищата за втечнен газ в Турция, откъдето и сега влиза газ. Съжалявам, но само за няколко дни щях да се разбера с Ердоган и да приключим темата. Той е човек с памет, благодарен човек. В най-тежката му година проведохме среща във Варна с представители на ЕК и оправихме отношенията. Да не ми е било лесно мислите? Да не е в Брюксел, а във Варна? Толкова тежки бяха отношенията", заяви той.

"За българския народ надали вече има значение безпочвените обвинения на едни или други в корупция. Факт е, че от "Лукойл" и "Газпром" българите губят по 20 млн. лева на ден - 7 млрд. лева за година. Факт е, че в момента на България й извиват ръцете", коментира още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призова в новото НС първият законопроект да е за 100% диверсификация и независимост от "Газпром". Според него това ще стане с търг за 10-годишни доставки на втечнен газ, за да има повече предвидимост и устойчивост на цените, като да се търсят всякакви доставчици - от САЩ, Катар, Египет.

Борисов призова да се фокусираме и върху добиването на български газ, има достатъчно находища. Той призова и за таван на цените на горивата до 2,70 лева.

"Българското общество плаща 10 млн. лева повече на ден за газ заради руските посредници и 10 млн. повече за гориво отново заради руските посредници. Правителство, което се прави евроатлантическо, излиза, че работи за „Газпром” и „Лукойл”. Никога в историята на България те не са печелили толкова, колкото сега. Разликата за една година заради посредниците е в размер на 3,5 млрд. за „Газпром” и 3,5 млрд. за „Лукойл”. Дали взимат всичките 7 млрд. или си ги делят с Кирил и Асен, това е въпрос, който вероятно никога няма да разберем", заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Руските посредници, руският газ, и руският петрол, са 7 милиарда повече за българското население, изтъкна още Добрев.  
Търговският баланс между България и Русия се е влошил многократно, сега плащаме в пъти повече на Русия, заради тези евроатлантици в кавички, посочи още той.

"Петков обслужва интересите на „Газпром” и „Лукойл”. Незавършването на интерконектора с Гърция е в най-пряк интерес на „Газпром”. Продължаваме да плащаме на „Газпром”, но продължаваме да плащаме и на руски посредници", коментира депутатът Томислав Дончев.

Тук същественото е, че освен обслужването на руските интереси, имаме и корупция, допълни Дончев.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/368867568658037/
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика