Борисов предлага гръцка избирателна система

“Нашите избиратели когато са ни наредили с 11% пред останалите, не са искали пак да получават Денков или когото и да било друг”, подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Нашите правила прехвърлили депутати на малките партии, взели ги от първата формация

ГЕРБ прави правителство на малцинството, ДПС го подкрепя

Правителство може да мине и с 61 гласа

Кандидат-премиер няма да е Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска промяна на изборната система по модела на Гърция, където първата партия получава бонус депутати. След консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев, Борисов каза следното пред чакащите го журналисти:

“Тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли към по-малките партии, ни постави в невъзможност да направим стабилно правителство. (...) Гръцката система ми харесва - те пробваха при Ципрас нашата, видяха хаоса, който се създаде, и Мицотакис направи два бързи избора, за да възстанови стабилността.”

В Гърция победилата на изборите политическа сила може да разчита на допълнителни представители в парламента - между 20 и 50 (в 300-местен парламент). За да получи бонус депутати обаче класиралата се първа партия или коалиция трябва да е получила поне 25% от гласовете. При 25% подкрепа допълнителните депутатски кресла са 20. По един мандат се добавя за всеки следващ процент над 25, който първата партия е спечелила. В зависимост от изборния резултат те нарастват до максималните 50 бонус депутати, колкото се полагат при получени 40 и повече процента от гласовете.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи и че ще предложи правителство на малцинството и подчерта, че кабинет може да има само с първия мандат на неговата партия. “Нашите избиратели когато са ни наредили с 11% пред останалите, не са искали пак да получават Денков или когото и да било друг”.

А за правителство на малцинството ГЕРБ очакват подкрепа от “всички отговорни хора”.

В този профил се очевидно се вписва ДПС, чийто зам.-председател Йордан Цонев заяви пред Радев, че ще работят за това да има редовен кабинет с пълен мандат. “Най-нормалното нещо е да се подкрепи мандатът на победителя, все пак това е волята на българския народ”, подчерта Цонев.

Според слухове от кулоарите на парламента, които “Труд news” дочу от два независими един от друг източника, подкрепа за кабинет с първия мандат може да дойде и от друго, неочаквано място. А именно - изгоненият от парламентарната група на БСП Калоян Методиев заедно с депутати от новата партия “Величие” могат да основат нова парламентарна група, която да каже “да” за кабинет на ГЕРБ. Говори се, че 10 от народните представители от “Величие” ще се отцепят, като верни на Ивелин Михайлов, който е идеолог и създател на политическата сила, ще останат единствено Николай Марков, председател на партията и още двама негови колеги. Следва да отбележим обаче, че това остава единствено в сферата на спекулациите. Самият Михайлов обаче преди дни заяви, че очаква „5-6” отцепници.

За да има кабинет е необходимо обикновено мнозинство, т. е. повече от половината да са подкрепили кабинета при наличие на кворум, припомниха юристи. Те обясниха, че правителство може да мине и с 61 гласа, ако в гласуването са участвали 121 депутати. Едва ли обаче от ГЕРБ биха предприели риска да поемат управление с кабинет на малцинството, гласуван с процедурни хватки, категорични са дългогодишни народни представители, според които докато не бъде осигурена стабилна подкрепа, от партията на Борисов не биха поели риска да поемат властта с правителство, което във всеки момент може да бъде катурнато.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика