Борисов събира патриотите в 6 следобед утре

Трима отказали да оглавят МВР, възможни са рокади в кабинета

Валери Симеонов настоявал да е и с портфейл

Премиерът Бойко Борисов е свикал за утре в 18:00 часа съвета на коалицията между ГЕРБ и Обединени патриоти. Той ще се появи в Министерски съвет директно от летището след завръщането си от визита в Черна гора. Очакват се трудни и тежки преговори за наследници на вътрешния министър Валентин Радев, на транспортния – Ивайло Московски и на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, които в петък подадоха оставки по искане на министър-председателя.

Първоначално премиерът Борисов заяви категорично, че новите министри също ще са от ГЕРБ, тъй като постовете са “от квотата на ГЕРБ”. “Труд” обаче научи, че бил склонен и на компромис, ако Валери Симеонов продължава да настоява да получи министерство, а не да бъде вицепремиер без портфейл. Възможен е вариант да стане транспортен министър.

В този случай обаче с поста си ще трябва да се раздели другият представител на патриотите икономическия министър Емил Караниколов. Пак за наследник на Московски и като сигурен фаворит се спряга сегашният заместник там Димитър Геновски.

Трима номинирани са отказали да поемат МВР от Валентин Радев. Ведомството задължително ще е с министър на ГЕРБ и вероятно поста ще бъде зает от сегашния зам.-министър Красимир Ципов.

 

Търсят посолства за Цачева и Бъчварова

Правосъдният министър се целел и в КС

Началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова и правосъдният министър Цецка Цачева може да оглавят дипломатически мисии на България. Твърде вероятно е те да се разделят с “Дондуков” 1 и да станат посланици в чужбина.

Неофициалните коментари са, че Румяна Бъчварова е фаворит за посолството ни в Израел. В момента там извънреден и пълномощен посланик на Република България е Димитър Михайлов. Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък е спрягана за мястото на Извънредния и пълномощен посланик на Република България в Черна гора Младен Червеняков, който също бе правосъден министър на БСП.

Промените в дипломатическите ни мисии зад граница са обект на зациклили преговори между екипа на президента Румен Радев и министъра на външните работи Екатерина Захариева. Според запознати предлаганите от външно имена срещали обструкции в президентството и не било изключено държавния глава да не подпише укази за назначения. За да се избегне конфузна ситуация, външно и президентството трябва да получат неформално съгласие, а след това правителството да вземе решение за списъка с новите имена.

“Труд” научи, че Цецка Цачева имала амбиция да продължи кариерата си и в Конституционния съд. Припомняме, че точно при конституционните съдии през октомври се овакантяват заради изтичане на мандата две съдийски квоти и една от Народното събрание.

 

Заради мегапроекти

МРРБ отваря апетити

Тол системата тръгва до месеци

Депозираната оставка на регионалния министър Николай Нанков предизвика най-голямо напрежение при управляващите. Кметове излязоха с призив тя да бъде оттеглена, защото с екипа на Нанков работят много професионално. Още при формирането на кабинета “Борисов 3” от Обединени патриоти искаха квотата за МРРБ. Мегаминистерството обаче винаги е било с министър от ГЕРБ, тъй като управлява огромни проекти, Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ), движи проектите по санирането и ВиК и др. Идната година ще бъде стартирана и Тол-системата за пътищата. Наследникът на Николай Нанков трябва бързо да влезе в крачка, защото до дни се очаква депутатите да почнат обсъждането на новия закон за пътищата.

Имало вариант сегашния външен министър Екатерина Захариева да влезе в строителното министерство. Но можело да бъде компрометирана в конфликт на интереси от опозицията, тъй като съпругът й Ангел Захариев е сред известните столични архитекти.

 

Решение

НФСБ няма да гласува оставките

НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски, пише в декларация, приета от Националната изпълнителна комисия на партията. Утре в 12 часа ще стане ясно дали фармацията на Валери Симеонов ще напусне коалицията, каквито закани имаше.

НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционните партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение, пише още в декларацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика