Борис Джонсън: Брекзит е огромна икономическа възможност за Великобритания

Брекзит е „огромна икономическа възможност“, новият британски премиер Борис Джонсън, цитиран от АФП. Според него разводът между Лондон и Брюксел е бил третиран от неговата предшественичка Тереза Мей като „неизбежно и неблагоприятно метеорологично явление“.

Джонсън направи изказването в Манчестър, където обеща нови инвестиции и ускоряване на преговорите за търговията в периода след излизането от ЕС и безмитни зони на пристанищата, за да се подпомогне икономиката на Обединеното кралство.

“Когато хората избраха да напуснем ЕС, те не просто гласуваха срещу Брюксел, те гласуваха също и срещи Лондон”, заяви британският премиер.

Джонсън обеща да даде повече правомощия на местните общности, както и да инвестира в инфраструктурата по време на речта си, фокусирана изцяло върху вътрешните проблеми на Великобритания.

„Да си върнем контрола не означава само Уестминстър да си върне суверенитета от ЕС. Това означава нашите градове и села да могат да се управляват сами“, категоричен беше Джонсън.

„Напускането на ЕС е огромна икономическа възможност да направим неща, които не са ни били позволявани от десетилетия“, допълни той.

На въпрос за възможността за предоговаряне на споразумението за Брекзит Джонсън беше категоричен, че има желание за разговори с европейските партньори, но само, ако предпазната клауза бъде премахната от сделката, сключена от Тереза Мей.

Мярката цели да подсигури безпрепятственото движение на стоки и хора след Брекзит между Северна Ирландия, която е в пределите на Обединеното кралство, и Република Ирландия, която остава членка на ЕС.

Коментари

Задължително поле