Борис Джонсън и краят на Великобритания

Не взрив, а експлозия на „сламенорусите амбиции"

Независимост за Шотландия

Борис Джонсън човекът, който лъже така, както диша, стана министър-председател. Предстои му да се изправи срещу най-дълбоката и непреодолима политическа криза във Великобритания след 1945 г. Само това, само по себе си е повод за опасения.

Но, отчитайки факта, че устойчивостта на политическата система в страната изцяло зависи от характера и позицията на премиера, нещата придобиват още по-сериозен характер. Джонсън е човекът, чийто мързел е нарицателен, а за опортюнизма му се носят легенди. Той е изкусен лъжец и обича да кокетира с публиката, манипулирайки предразсъдъците u, за да постигне успех. Личният му живот е пример за невъздържаност. Като премиер, той може да доведе Великобритания до разпад.

Обединеното кралство, възникнало в резултат на конституционно споразумение и съществувало от векове, сега преживява сложни времена. Когато за Брекзит агитираха първо англичаните, Северна Ирландия и Шотландия гласуваха за оставането в ЕС. Тези две страни ще създадат трудности на господин Джонсън и на бъдещата Великобритания. В Шотландия се породи недоволство, че гласът на страната не бе чут, а последващите изблици от парламентарен хаос в Лондон, доведоха до възобновяване на призивите за повторно гласуване за независимост.

Никола Стърджън, премиерът на Шотландия, настоява такова гласуване да бъде проведено, ако се стигне до Брекзит.

Стърджън, като една от най-ловките политици във Великобритания, знае, че въпреки широко разпространените опасения по повод на Брекзит, сега няма необходимото за провъзгласяване на независимост мнозинство. Направените наскоро проучвания сред населението обаче показват, че изборът на Джонсън може да наклони везните в нейна полза и присъщите му машинации и уловки могат да станат основа за независимостта на Шотландия.

Коментари

Задължително поле