Борис Джонсън остава на мнение, че Доналд Тръмп заслужава Нобелова награда за мир

Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън остава на мнението си, че американския президент Доналд Тръмп заслужава Нобелова награда за мир, пише Independent.

Министър-председателят бе помолен да коментира изявленията си от 2018-та година на заседанието на комисията за връзка на парламента в сряда.

Това се случва, когато политиците, застанали на страната на г-н Тръмп, се сблъскват с въпроси, след като той се опита да отмени резултата от изборите в САЩ, а неговите поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ.

Запитан за похвалата му към г-н Тръмп и предложението той да бъде възнаграден за работата си в длъжност, г-н Джонсън каза: „Подкрепям министър-председателя на Великобритания да има възможно най-добрите отношения с президента на САЩ и аз проведох отличен разговор съвсем наскоро с новоизбрания президент Джо Байдън“.

През 2018 г., докато беше външен министър, г-н Джонсън даде интервю, в което похвали работата на г-н Тръмп по въпросите на Северна Корея и ядрената сделка с Иран.

„Не разбирам защо той е по-малко кандидат за Нобелова награда за мир от Барак Обама, който я получи, преди дори да е направил нещо“, продължи г-н Джонсън.


Премиерът и г-н Тръмп редовно обменят комплименти по време на припокриващия се мандат на двойката, като г-н Тръмп каза, че г-н Джонсън „се справя много добре“.

Този коментар дойде часове след като Върховният съд на Обединеното кралство реши, че тогавашното спиране на парламента на г-н Джонсън е незаконно.

Но миналата седмица г-н Джонсън осъди „позорните сцени“ в столицата на САЩ.

На следващия ден премиерът заяви, че е „напълно погрешно“ да се поставят под съмнение изборите в САЩ и да се насърчават поддръжниците да щурмуват правителственото седалище.

Коментари

Задължително поле