Борис Джонсън предлага проектозакон, забраняващ ново отлагане на Брекзит

Снимка: Twitter/Архив

Британският премиер Борис Джонсън ще гарантира, че страната му ще напусне Европейския съюз до края на 2020 г. с или без споразумение с Брюксел. Това е заложено в допълнения към досегашния законопроект за Брекзит, който беше внесен тази седмица от правителството за разглеждане и одобрение от новосформирания британски парламент, съобщава BBC.

Джонсън ще се опита да използва огромното си мнозинство, което спечели на изборите миналата седмица, за да прокара коренно променен законопроект, който цели да попречи на Камарата на общините да удължи т.нар. "преходен период", който ще влезе в сила след Брекзит на 31-ви януари догодина. Периодът трябва да продължи до края на 2020-а година.

Британското правителство ще допълни нова клауза към законопроекта за Брекзит, която ще попречи парламента да продължава процеса на търговски преговори с ЕС след края на следващата година. Преходният период, според сегашните документи, може да бъде удължаван по взаимно съгласие до две години, в случай че не бъде постигната сделка навреме. Ако поправката бъде гласувана ще бъде изключено каквото и да е удължаване.

С мнозинството от 80 места в парламента Джонсън едва ли ще има проблем да прокара проектозакона с някои промени преди определената дата за излизане от ЕС на 31 януари. След това до края на преходния период на 31 декември 2020 година правителството трябва да договори търговско споразумение. В противен случай страната трябва да напусне Евросъюза без сделка и двустранните взаимоотношения да се определят по правилата на Световната търговска организация.

Даунинг Стрийт възнамерява да проведе гласуването на законопроекта този петък, за да даде на избирателите, които подкрепиха Консервативната партия на изборите през миналата седмица, ранен "Коледен подарък" и в същото време да се запази инерцията на убедителната изборна победа.

Коментари

Задължително поле