Борят инфлацията с 12 лева на месец

Очаква се от началото на юни шофьорите да могат да ползват отстъпката от 25 ст. на литър бензин и дизел за 50 литра на месец.

Брюксел трябва да разреши отпадането на акциза за газа за коли

Предлагат отстъпка по 25 ст. на литър бензин и дизел до 50 литра

Отстъпката ще минава през НАП

Управляващите се похвалиха, че обсъждат като антикризисна мярка срещу високите цени на горивата шофьорите да получават отстъпка от 25 стотинки за литър бензин и дизел до 50 литра месечно. Това прави 12 лева и 50 стотинки!

“50 литра са достатъчно количество, което ще ви стигне за доста дълъг период”, увери зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

“Надяваме се още в рамките на този месец да изчистим всички детайли с търговците и това да стартира от следващия месец”, отбеляза зам.-министърът на енергетиката.

По думите му схемата е подобна на компенсациите и помощите, които се получават за електроенергия.

Депутати, участвали в експертния коалиционен съвет по икономика и финанси обясниха, че отстъпката ще минава през НАП и ще бъде правена още на бензиностанциите. Все още не се знае как ще се избегнат злоупотребите, отстъпките на автомобил или на шофьор ще се дават, и ако семейство има няколко автомобила, за всички ли ще има месечен бонус.

Относно отпадането на акциза за електроенергията, метан и природен газ управляващите първо трябва да минат през уведомителен и разрешителен режим от ЕК.

Според регистрите на КАТ към 1 май 2022 г.

1,8 млн. български автомобила карат на дизел, 1,3 млн. на бензин, а 400 000 на газ 

3,8 млн. пътни превозни средства имат редовна регистрация в България към 1 май.

3 789 581 пътни превозни средства (ППС)- мотори и мотоциклети, леки и товарни автомобили, автобуси и трамваи, строителна и селскостопанска техника, имат редовна регистрация в България. Това сочат данните на КАТ към 1 май 2022 година.

Най-много ППС са с дизелови двигатели - 1 820 628, с бензиновите са 1 326 931, а с електродвигатели - само 6298.
Най-масови са автомобилите с газови уредби за втечнен нефтен газ, наричан още пропан бутан - 339 918. С уредби на природен газ, по-популярен като метан, се движат 38 700 превозни средства.

Основно и двата вида газ се използват от автомобили с бензинови двигатели, но има и малки изключения - 71 превозни средства са регистрирани, че карат на дизел/пропан бутан и 94 на дизел/метан.

По документи в КАТ се водят и 751 ППС, чиито двигатели работят само на пропан бутан и 6940 само на метан. Във втория случай става дума главно за автобуси от градския транспорт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари