Босненската и хърватската полиция арестуваха 20 трафиканти на нелегални преселници

Босненската и хърватската полиция арестуваха днес 20 души по подозрения, че са част от престъпна мрежа за трафик на нелегални преселници, която е прекарала нелегално около 200 души в страни от Европейския съюз, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на босненската прокуратура.

Групата, заподозряна, че е укривала и транспортирала мигранти главно от Турция до Босна и Херцеговина, оттам за членката на ЕС Хърватия и по-нататък към Западна Европа, била наблюдавана от полицията от началото на годината.

Разследването показало, че организаторите на мрежата, турски и косовски граждани, взимали от всеки преселник най-малко 10 000 босненски марки /5100 евро/, за да го откарат в някоя от страните от ЕС.

Сред арестуваните има 11 хървати и един босненски гражданин, съобщи хърватската полиция.

Така нареченият балкански маршрут за мигранти, опитващи се да достигнат ЕС през Турция, Гърция и страните от бивша Югославия, беше затворен през 2016 г., когато Турция се съгласи да спре наплива от мигранти в замяна на безвизов режим за турски граждани в ЕС.

Босна и Херцеговина, която има 1000 километра граница с членката на ЕС Хърватия, се превърна в алтернативен маршрут за нелегалните мигранти, идващи от Турция през Гърция и от Албания през Черна гора, както и за тези, които останаха блокирани в Сърбия след затварянето на границите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа