БПЦ да прояви характер

Снимки: Пламен Стоименов

Архиереите да не се оглеждат към други столици

Има историческа справедливост, която трябва да бъде възстановена

Решението на Българската патриаршия относно исканията на Македонската православна църква, които бяха взети на заседание на Светия Синод на 27 ноември 2017 г., поставят началото на един процес. Преди 104 години сръбските и гръцките окупатори унищожиха епархиите на Българската Екзархия в Македония. Сърбите окупираха Вардарска Македония по време на Първата Балканска война (1912-1913 г.) и я обявиха за Южна Сърбия с „прави“ сърби. Гърците окупираха Беломорска Македония и обявиха българите за „българогласни елини“. След това те изгониха българските митрополити, свещеници и учители. Затвориха българските църкви, училища и читалища и ги превърнаха съответно в сръбски и гръцки.

След една трагедия на Българската църква в Македония има надежда за завръщане, но този процес ще бъде много труден, защото ще бъде свързан със съпротива преди всичко на Сръбската православна църква, но зад нея стои Московската патриаршия, и по всяка вероятност и на Вселенската патриаршия заради превърнатите в гръцки български църкви в Беломорска Македония. Крайно време е Българската православна църква да прояви самостоятелност и характер, особено нейните предводители начело с патриарх Неофит, защото съпротива ще има, но правото е на наша страна. Има една историческа справедливост, която е потъпкана.

Чел съм спомените на българските митрополити, които са били изгонени по най-долния начин от Македония – връзвани и буквално изхвърляни от Македония в свободна България. Те са преживели истинска трагедия, защото са загубили не само епархиите, но и своето паство. Българите са били накарани насила да се отрекат от Екзархията.

Днес имаме историческия и морален дълг да поемем протегнатата ръка от Македония. Нашите архиереи да не се оглеждат към други столици. Православието си има своите закони и своите канони, но има една историческа справедливост, която трябва да бъде възстановена. Руската православна църква има грях и знам, че ще окаже съпротива, но трябва да им напомним за страшното лято на 1913 г.

(със съкращения, БГНЕС)

Коментари

Задължително поле