Братя Аргирови: Страдаме непрекъснато от „вируса любов“

Братята взривиха Летния театър в Бургас

Рускините са най-красивите жени след българките

Съпругите ни не са толкова освободени, колкото ни се е искало

- Вие бяхте жури и изнесохте рецитал на обичания фестивал „Бургас и морето“. Как ви прие бургаската публика и какво мислите за продължаващата тенденция да печелят млади изпълнители пред утвърдените имена?

Б.: Искам да кажа, че конкурсът беше много добре подготвен, а тази тенденция млади изпълнители да печелят пред утвърдени е съвсем нормална, ако те се представят по-добре от тях. Ние се стараехме да бъдем абсолютно безпристрастни и е показателно, че решението на журито почти напълно съвпадна с вота на публиката. Щастливи сме, че на нашия рецитал в Бургас всички бяха на крака, което значи, че сме си свършили добре работата и хората обичат песните ни. Зарадва ни и оценката на Стефан Диомов, както и на колегите ни в журито - Дани Милев, Кирил Вълчев и Хайгашод Агасян, които ни казваха: „Вие направо взривихте сцената!“ Драго Драганов също ни поздрави с думите: „Доказахте, че сте големи звезди.“

С.: Искам да допълня, че в това, че млади изпълнители печелят - няма нищо лошо, защото по този начин те доказват, че по нищо не отстъпват на утвърдените. Радваме се, че след нас има талантливо поколение, на което може да се разчита. Преди нашия рецитал, ние се чудехме дали всичко ще бъде наред, защото излизаме пред публиката на фестивала, в която има почитатели на всички артисти, които участват, а не само наши. Много се зарадвахме, че се получи толкова добре и това показа, че и феновете на другите колеги ни харесват.

- Една от вечерите на фестивала беше посветена на голямата ни певица Ваня Костова. Вие близки ли бяхте с нея и с какво ще я запомните?

С.: Ние бяхме приятели и много ценяхме Ваня Костова – тя е една от най-добрите певици в България и смятам, че всички са съгласни с това наше мнение. Тя беше един много лъчезарен и добър човек и обичаше всичките си колеги, което не е много специфично за нашия бранш. Нейният глас е невероятно въздействащ, а с излъчването си на сцената поразяваше хората, които я слушаха.

Б.: Ваня Костова е човек, който заслужава уважение. Харесваше ми, че тя има собствено мнение по много въпроси, свързани с популярната българска музика и си го отстояваше. Мисля, че сега тя е на по-добро място - Бог да я прости! Уникален беше начинът, по който изпълняваше песните си. Самият факт, че е толкова популярна доказва, че е много истинска и тази емоция стига до хората.

- Вашата песен „Вирусът любов“ стигна до първото място в класацията за нови български песни на „БГ радио“. Какво ви споделят феновете ви за нея и в момента работите ли над нови музикални проекти?

Б.: Всички казват, че песента е хит и е много мелодична. Текстът на Александър Петров също е много актуален и майсторски написан. Според мен, за успеха й допринася и аранжиментът на група „Акага“, както и участието на Сашо Кадиев, който се оказа много добър певец. С него я изпяхме на живо на нашия рецитал и публиката реагира бурно. Игор Марковски е продуцент на песента, а феновете постоянно ни пишат колко я харесват. Още на третия ден от пускането й ми се обади Силвия Кацарова и ми каза: „Благовест, поздравления за тази песен, страхотна е!“ Сега сме направили още една нова песен, заедно с приятели и ще я пуснем през есента.

- Кой от двама ви е страдал по-често от „вируса любов“?

С.: И двамата страдаме непрекъснато от „вируса любов“ към нашите съпруги и сме много щастливи с тях. Пожелаваме на всички наши почитатели да страдат от него и се надявам, че никой няма да открие ваксина или лекарство за този вирус. (Смее се.)

Б.: Мисля, че сме страдали достатъчно много пъти от този вирус и това е най-сладкият вирус. Убеден съм, че и стари и млади нямат нищо против да се сблъскат с него.

- Успяхте ли да запазите усмивките си и по време на пандемията и допуснахте ли страха в живота си?

Б.: Тази пандемия сериозно ни обезпокои и затова се и ваксинирахме. Оказа се, че това е нещо, което не може да бъде пренебрегнато, след като починаха Косьо Марков, Димо от P.I.F. и други колеги. Когато това се случва с хора, с които се познаваш и си казваш, че нещата наистина са сериозни. Надявам се тази пандемия да свърши по-бързо и да се върнем към нормалното.

С.: Няма как да свърши, ако хората отказват да се ваксинират. В Норвегия има двойно повече ваксинирани - не мисля, че те са по-глупави от нас. Тази история с вируса ми навява тъжни мисли, че това отношение към Земята води до една такава пандемия. Земята ни е една и ресурсите й са ограничени, не може само да взимаме, а трябва и да се грижим за природата.

- Вие направихте огромен бум още в началото на кариерата си. Усетихте ли нотка ревност от страна на наложените вече изпълнители и в какви отношения бяхте със звезди като Емил Димитров, Лили Иванова и Васил Найденов?

Б.: Аз смятам, че с всички сме били в чудесни отношения и никога не сме имали проблеми. С Емил много малко сме контактували, но с Лили имаме прекрасни отношения и много я ценим - смятаме, че тя е най-великата българска певица. С Васко, винаги където сме се видели сме си изкарвали страхотно. Това са невероятни артисти, а когато човек е голям артист уважава колегите си. Пожелаваме на младите, както и на изпълнителите от нашето поколение да имат такива отношения с колегите си, като нас.

- А с кои от големите руски звезди се познавате, все пак вие бяхте супер популярни и там и имате над два милиона продадени плочи в Русия?

Б.: С голяма част от техните артисти сме пътували заедно – Алла Пугачова, Олег Газманов, Альоша Глызин от „Весёлые Ребята“ и група „Диалог“. Също така, бяхме много добри приятели с Михаил Боярски и с него сме имали доста купони в Москва, както и със сина на композитора Исак Дунаевски – Максим.

С.: В Съветския съюз и Русия много обичат и подкрепят артистите, а пазарът там е много голям и мащабите са съвсем други. Нашите турнета бяха винаги пълни и ставаше истински празник, защото публиката им е чудесна, а за рускините мога да кажа, че са от най-хубавите жени в света, след българките.

- В периода, когато се изявявахте заедно със Соня Васи, фенките ви ревнуваха ли от нея и правеха ли често опити да заемат мястото й до вас?

С.: Конкуренцията си беше много голяма - в кръга на шегата. Соня беше приятелка на Благовест и на него му беше по-трудно, отколкото на мен. Истината е, че и на Соня не й беше лесно, но издържа стоически на натиска.

Б.: Общо взето, жените се ревнуват помежду си и сигурно фенките ни са ревнували, но по принцип това не ставаше достояние до нас. Соня понякога ни се е оплаквала, че са й се обаждали по телефона и са й говорили някакви неща. На Росица Кирилова също са й звъняли, защото имаше слухове, че има нещо общо с нас.

- Клише ли е според вас твърдението, че жените от северните народи са по-свободомислещи в любовта?

Б.: Мисля, че и българките вече доста се поосвободиха, така че не отстъпват на северните жени, а в някои отношения даже ги превъзхождат. Иначе, във всяка една страна има и по-освободени жени.

С.: Аз лично си падам по по-освободените жени. Кой мъж не си пада по тях – въпросът е да ги срещнеш и да имаш този късмет.

- Вие сте близнаци. Може ли да се каже, че и съпругите ви си приличат и кои са нещата, които ви привлякоха най-силно в тях?

С.: За наше щастие те не са толкова освободени, колкото на нас ни се е искало и стават за семейство, защото другите не стават. Жена ми е в съседната стая и внимавам какво говоря. (Смее се.) Искам да кажа, че като видиш една жена - или те привлича, или не, а аз като я видях и си казах: „Тя е!“, изведнъж се получи някаква химия между нас и това е. Тук в България съм имал много гаджета - и много хубави, но никога не съм мислил, че някоя от тях ще бъде моя жена, а за съпругата ми веднага си казах, че ще е тя. Това е трудно да го обясниш с думи.

Б.: Аз не бих казал, че много си приличат , но има и общи неща - и двете са с руси коси, освен това са добри момичета и стават за семейство. А за любовта и химията съм абсолютно съгласен.

С.: Явно с него два пъти се е случила тази химия, защото той се е женил два пъти. Радвам се за него, че си намери хубава жена и си живеят добре.

Б.: Както казва Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече“ (Смеят се.)

- Светослав, как те промени животът в Норвегия и защо със съпругата ти Кристин избрахте България?

С.: Видях какво е човек да живее в една добре уредена държава. Там всеки изпълнява съвестно задълженията си и почти няма корупция, а при нас бях свикнал със съвсем други неща. Тези хора наистина са за завиждане, че живеят в такава уредена страна. Единствения проблем е климатът, но пълно щастие няма – във всяка страна има положително и отрицателно. Ние с Кристин избрахме България и се надявам да не сме сбъркали – избрахме слънцето и топлината, пред уредения живот и сигурността.

- А притеснява ли ви агресията около нас?

Б.: Агресията винаги притеснява. Никога не съм харесвал агресията, но за съжаление тя е навсякъде около нас. На Балканите хората са по-темпераментни и нетолерантни, което е нормално за тези географски ширини, но огромна роля има това, че животът тук е труден и финансово хората не са добре.

С.: Преди, когато идвах тук за по две седмици на почивка и бях забравил начина на живот и най-голямо впечатление ми направи колко по-агресивни са българите от норвежците. Дори начинът на шофиране е безумен – всички се надпреварват кой ще стигне пръв, сякаш пет секунди по-бързо са решаващи. Синът ми казва: „Вие, както карате, така и живеете.“ С тази агресия сами си усложняваме живота, но може би наистина идва от това, че тук трудно се живее и трудно се изкарват пари.

- Тази демонстрация на скъпи коли и това колко вдигат - има ли я в Норвегия и това някакво избиване на комплекси ли е според вас?

С.: Според мен това може би е вярно – избиване на комплекси. Аз толкова голяма концентрация на скъпи коли в Норвегия не съм виждал, не знам от къде хората тук имат толкова пари да карат такива коли?! Това прави впечатление и на чужденци, които са ми казвали, че уж България е бедна страна, а какви автомобили има - явно тук делът на сивата икономика е много по-голям, отколкото в нормалните страни.

- Ванга ви е казала, че Господ ви пази. Усещате ли неговата закрила?

С.: Право да си кажа, с много добро чувство си спомням тези думи на Ванга и смятам, че след като сме в това положение в момента, имаме чудесна публика и хората ни спират по улицата, няма от какво да се оплакваме. Вярващ човек съм и съм убеден, че когато човек прави добро -Господ го пази, затова трябва да сме добри и да правим повече добрини на хората около нас.

Б.: Колкото повече добро правиш, толкова повече то ти се връща! Самият факт, че сме живи и здрави, все още имаме хубави семейства и правим това, което ни доставя удоволствие показва правотата на думите на Ванга.

Нашите гости

Благовест и Светослав Аргирови са сред изпълнителите, оставили най-ярка диря в историята на популярната ни музика. Известността им надхвърля границите на страната ни и те изнасят концерти не само в съседните ни държави, но и в Чехословакия, Германия, Австрия и Никарагуа. Особено популярни са в Румъния и Унгария, където дори оглавяват техния хит-парад. Гастролите им в страните от бившия Съветски съюз са над 500 и предизвикват истинска истерия, като всеки от тях събира хиляди техни почитатели. Талантът на братя Аргирови проличава ярко още детските им години, когато те стават солисти на хор „Детска китка“ в Пловдив. По-късно завършват Музикалната Академия, а на сцената се появяват за първи път, като дует „Вега“. Големият успех идва, когато решават да използват истинската си фамилия и стават популярни, като „Братя Аргирови“. Хитовете им са десетки, но двамата са щастливи, че и най-новите им песни „Ние“, актуалната версия на „До вчера“ и „Вирусът любов“ също се радват на голям интерес. Известните близнаци са постигнали и семейната хармония - Благовест с румънката Лили, а Светослав с норвежката Кристин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта