Брижит Бардо: Светът е разрушителен

Усещам бунта на планетата

Ще погубят последните диви животни, които са ни останали

„Голям песимист съм. На 85 г. съм, преживях много неща, включително войната през 1939-45 г., войната в Алжир... И мога да ви кажа, че никога не съм виждала нещо толкова драматично, като това, което преживяваме сега. Врагът е неконтролируем. Имаше ТОРС, Ебола, СПИН, H1N1..., но никога не са били в пропорциите, които прие коронавирусът“. Брижит Бардо е под карантина в имението си „Ла Мадраг“ в Сен Тропе, което от години не е напускала и ежедневието u от началото на пандемията не се е променило. Киноиконата от 60-те г. се е посветила изцяло на защитата на животните. Погледът й към днешния свят е безмилостен. Публикуваме част от интервюто u пред „Фигаро“.

Глупостта си остава голям бич за човека. Заради коронавируса има изоставени домашни животни. Господарите им смятат, че те предават болестта. Това обаче беше опровергано от всички ветеринари, лекари, професори... Тези подли французи виждат в животното най-лошото, което може да им се случи. На тях им пожелавам да хванат коронавируса. Китайците пък твърдят, че мечата жлъчка лекува Covid-19, освен куп други болести. От години съществуват „ферми за жлъчка“, където близо 10 000 мечки са затворени в клетки с катетър в жлъчния мехур. Това е скандал, изобщо не лекува нищо. Ще погубят последните диви животни, които са ни останали.

Това, което ни се случва, изобщо не ме изненадва. С моя животински инстинкт усещам бунта на планетата срещу начина, по който хората я опустошиха. Той започна с глобалното затопляне, наводненията, пожарите... От известно време се случиха доста неща едно след друго, поставяйки в опасност населението на света. Планетата се задушава от влудяващата демография. Това е в основата на всички проблеми, които разстройват живота ни днес.

Никога не съм виждала толкова труден за живот, толкова разрушителен, толкова насилствен, с такава липса на свобода свят.

Със съкращения, превод “Гласове”

Коментари

Задължително поле