Британски политици: Работниците от ЕС са „живителната сила“ на Лондон

Снимка: Архив

Работниците от Европейския съюз (ЕС) са „живителната сила“ на Лондон и сектори като здравеопазването и строителството изцяло разчитат на тях, така че трябва да им бъде гарантирано правото да останат след Брекзит. Това заявиха политици от британската столица, цитирани от БНР. Твърденията им идват след като вчера правителствен източник разкри, че Лондон затваря вратата за граждани на ЕС след 15 март.

Икономическата комисия към Съвета на Лондон обяви, че 13 процента от 5-те милиона работни места в британската столица, или 600 000 от тях, са заети от работници, родени в страни от ЕС. Най-силно е тяхното присъствие, около една трета, в сектори като жилищното настаняване, хранително-вкусовата промишленост и строителството.

Фиона Туикрос, председател на комисията, заяви, че Лондон разчита на работниците от ЕС както никой друг район на Острова.

„Сектори като здравеопазването, строителството и услугите не трябва да бъдат изтласквани на ръба на скалата поради тяхната голяма зависимост от работниците от ЕС“, допълни Туикрос, цитирана от БНР.

Днес Британската търговска камара провежда годишната си конференция в Лондон с акцент върху Брекзит. Преди началото нейни представители изразиха мнение, че Брекзит трябва да бъде забавен, ако не бъде постигнато търговско споразумение с ЕС преди края на двугодишния преговорен процес.

Британската търговска камара освен това иска бизнесът да може да продължава да наема квалифицирани и неквалифицирани работници от ЕС и след като Великобритания напусне организацията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Но британия не е само лондон. Като не им харесва – да се изнасят в брюксел или корея.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.