Правителствен източник пред "Индипендънт": Лондон затваря вратата за граждани на ЕС след 15 март

Британският премиер Тереза Мей ще сложи край на свободното придвижване на новопристигнали граждани от страни в ЕС, като задейства член 50 идния месец. Това пише Independent, позовавайки се на правителствен източник от Лондон, според който "в противен случай половината България и Румъния" могат да дойдат във Великобритания преди Брекзит. Според Daily Telegraph това ще съвпадне с датата на формалното начало на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС.

Чужденците пристигнали на Острова след 15 март вече няма да получават автоматично право на постоянно пребиваване в страната. Вместо това, те ще бъдат обект на миграционните ограничения, които могат да включват визов режим и ограничаване правото на социални помощи, предвижда регламентът.

Мярката няма да засегне 3,6 милиона европейци, които вече са се установили на Острова, ако обаче ЕС приеме реципрочен подход спрямо британците на Стария континент.

Около 1,2 млн. британци живеят в държави от ЕС. Има предложения всеки от тях да получи покана за европейско гражданство след индивидуална преценка.

От своя страна Брюксел настоява крайната дата да съвпадне с фактическото напускане на Великобритания през 2019 г., а не с тази за началото на преговорите, тъй като това би било нарушение на европейските споразумения, които гарантират правото на свободно придвижване в Съюза, част от който все още е и Великобритания.

"Имаме някои предположения, че Европейската комисия може да опита да ни принуди да защитим всеки, който дойде преди Брекзит. Ако чакаме толкова дълго, може да се окаже, че половин България и Румъния са се пренесли тук", коментира източник от Даунинг стрийт.

Британските работодатели вече изразиха притеснения относно вероятността да изпитат затруднения при намирането на квалифицирани кадри в случай на т.нар. "твърд Брекзит", особено ако всички европейци бъдат принудени да напуснат.

Дейвид Дейвис, държавният секретар, натоварен пряко с Брекзит, изрази увереност, че Лондон няма да затвори изведнъж вратата за работниците от ЕС. Според него това ще отнеме години, докато бъдат запълнени всички работни места, които иначе биха били заети от мигранти от ЕС.

Ако това не се случи правителството обмисля алтернативни варианти, като например издаването на няколкогодишни визи, но с ограничаване на правата за ползване на социални придобивки.

Европейският парламент разследва Великобритания за отношението й спрямо негови граждани, който вече живеят на Острова, заради съобщенията за "бюрократичната стена", с която те се сблъскват при желанието си да узаконят своя престой.

Коментари

Задължително поле