Броим 10 лева за кило свинско по Коледа и Нова година

Снимка: Архив

Увеличението спрямо миналата година е между 15 и 40 на сто

Най-солено на трапезата излиза пуешкото месо

С 2 лева е скочила цената на мръвките на едро за година

Средно по 10 лева за килограм свинско за коледната трапеза броят жителите на големите градове като София, Бургас и Варна, показа проверка на „Труд” в търговската мрежа. Мръвките през тази година са по-скъпи с между 15 и 40 на сто спрямо предходния декември, категорични са търговци. Причина за ръста са нарасналото потребление, кризата със свинската чума през лятото, която намали родната продукция и фактът, че пазарът разчита основно на внос и зависи от надценките на прекупвачите, обясниха експерти.

Статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показва, че през последната година цените на едро на свинското месо са се увеличили със средно 2 лева за килограм от 7,41 лв. за ноември 2018 г. до 9,39 лева за същия месец на 2019 г. В магазините увеличението на мръвките се усеща още по-драстично, категорични са потребителите.

Затова и повечето предпочитат да купуват от промоции, така че да преглътнат ценовите разлики с предходното предпразнично пазаруване. Намаленията в големите вериги на избрани месни продукти са факт и през последните дни преди Коледа и Нова година.

В същото време цената на пилешкото месо на едро през последната година е останала почти без промяна, показват още данните на ДКСБТ. Увеличение с по 60-80 ст. за килограм има в цените на колбасите и саламите, става ясно още от данните.

Най-скъпо на коледната трапеза излиза пуешкото месо, въпреки че то не е традиционно за нашите географски ширини. В месарските магазини в Бургас филето върви за 19,80 лева за килограм, а пуешката пържола от бут се търгува срещу 11,80 лева за килограм.

 

На опашката

Клиентите избират българското

Даниела Фархи

Мария Кехайова

Българите са склонни да платят повече пари, за да са сигурни, че ще сложат прясно българско месо на празничната трапеза, показва проверка на „Труд”. От дни във Варна се вият опашки за качествени родни мръвки, въпреки че цените в месарниците са с около 2 лева повече за килограм в сравнение с продажната стойност в големите вериги.

Във веригите е по-евтино

Средно 10 лв. за кг свинско броят варненци за коледната трапеза. Каймата за зелеви сарми по месарниците и в хипермаркетите не се различава по цена - 6-6,50 лв./кг. В големите магазини обаче може да се намери по-евтино месо на промоция - кило джолан с кост за 7,20 лв., ребра за 7,99 лв., контрафиле - за 9,99 лв. и бонфиле - за 12,99 лв. Вратните пържоли излизат от 9 до 10 лв. според това дали са с кост или без.

В някои обекти се продават и малки прасенца по десетина килограма на цени от 14-16 лв./кг.

В Бургас цената на дребно на свинското месо е подобна и то се търгува средно за около 10 лева килото. Толкова вървят гърдите и котлетите. Джолан с кост е 6, 50 лева за килограм, бахурът 6, 80 лева. Наденицата върви по 11 лева, а телешкото мляно е 9 лева за килограм. За агнешко и телешки шол потребителите броят по 12 лева за кило. 7 лева е шилешкото, съответно по 6, 50 и 3 лева са свинските уши и крака. 5, 50 лева е телешкото шкембе, а свинското е 4 лева, свинският черен дроб също върви по 4 лева. 7 лева струват агнешките дреболии.

Пържола от пилешки бут без кожа струва 7, 20 лв., а пилешкото филе е 9, 40 лв. Фермерското пиле се продава по 6 лева килограма.

 

Тренд

С 3 лв. поскъпват пържолите в Благоевград

Светлана Василева

До преди два -три месеца свинското месо беше най-евтиното в Благоевградско и кило пържоли струваше около 7 лева. Малко преди настъпване на коледните и новогодишните празници обаче пържолите вече се търгуват от 10 до 12 лева за килограм. Свинското каре върви по 12-14 лева, плешката струва 10-11 лева. Според търговците свинското е поскъпнало заради изкланите хиляди прасета заради заразата с африканска чума. На пазара се предлага полско и румънско свинско месо, с цените поне два-три лева под цените на българското месо.

Коментари

Задължително поле