Броят на загиналите през 2019 г. в катастрофи с големи пътнически самолети е намалял наполовина спрямо 2018 г.

Броят на загиналите в катастрофи с големи пътнически самолети през изминалата година е намалял с 50 на сто спрямо 2018 г. въпреки голямата катастрофа с "Боинг 737 MAX" в Етиопия през март м.г. Това обяви вчера холандската консултантска фирма по авиация "To70" , цитирана от Ройтерс и АП.

Според съобщението през 2019 г. са станали 86 инцидента с големи пътнически самолети, от които осем са били смъртоносни с общо 257 загинали. През преходната година е имало 160 инцидента, сред които 13 смъртоносни с 534 убити.

Фирмата посочва, че сред инцидентите с големи пътнически самолети през изминалата година онези, които са довели до фатален край за хора, възлизат на 0,18 от един милион полета, тоест един фатален инцидент на всеки 5,58 милиона полета. Това е значително подобрение спрямо 2018 г.

Отчитани са смъртните случаи на пътници, бордови екипаж или загиналите на земята вследствие на самолетна катастрофа. Данните на "To70" не включват инциденти с военни самолети, тренировъчни полети, частни полети, карго операции и хеликоптери.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини