Прокуратурата назначава експертизи за авиокатастрофата край Ихтиман

МВнР: Денонощен щаб следи за безпроблемната организация на вота зад граница 

Българският край на едно лудо първенство

Мощни лампи и жива охрана пазят Централния плаж в Слънчев бряг

Пияна членка на секционна комисия отстранена с полиция в дупнишко село

„Галъп“: 20,4% е избирателната активност в страната към 15 часа

София дава 160 млн. лв. за осветление Столичната община търси изпълнители

Македонски гражданин е бил задържан по искане на България

Разбилият се самолет край Ихтиман бил регистриран в Италия

Хванаха „указатели” за гласуване, залепени на плочки пред избирателна секция Агитационните материали, с отбелязания номер на партия, били с големината на кибритена кутийка

Катастрофа предизвика задръстване на Аспаруховия мост

Вижте как се развива гласуването на евровота

20% от избирателите във Франция са гласували до обяд Избирателната активност там е по-висока, отколкото на предишни евровотове

Бойко Борисов се помоли за здраве и просперитет в църквата „Св. Св. Кирик и Юлита“ в Банкя (СНИМКИ)

Вижте как върви гласуването на евровота

Брюксел налива милиарди в НПО Българските зелени усвояват милиони заради липсата на контрол и публичност в европроцедурите

ЕК

Връзките на чиновниците в Брюксел с неправителствените организации (НПО) и възникналите от тази порочна практика корупционни механизми са посочени в предложение за резолюция на Европейския парламент, внесено в средата на март тази година.

Над 1 милиард евро безвъзмездно финансиране получават НПО от Европейската комисия всяка година. На практика не е ясно какво се случва с тези пари, пише в документа. Според текста, който е отхвърлен два пъти с гласовете на групите на „Зелените” и социалистите в ЕП, контролът над парите за неправителствения сектор в ЕС е много слаб и трябва да бъде затегнат.

„През 2015 г. бюджетът на ЕС финансира НПО на обща стойност 1.2 милиарда евро. Почти 60% от средствата, предоставени по програмите в областта на околната среда, социалната сфера и здравеопазването и правата на човека, бяха разпределени само на 20 НПО. През 2010-а НПО получиха почти 1.5 милиарда евро, от които почти 70% или 1.12 милиарда стигнаха само до 273 неправителствени организации, което възлиза на средно 1,5 милиона евро за всяка НПО”, пише в проекторезолюцията.

В текста има и забележки, като основната е, че милионите стигат само до големите неправителствени организации, които от своя страна ги разпределят надолу по веригата към по-малки юридически лица с нестопанска цел, с които са оплетени в интереси. Това правело невъзможно проследяването на огромния финансов поток – не се знаело нито къде точно отиват парите, нито дали се ползват по предназначение.
Отправят се и препоръки за промяна на регламента на финансирането на НПО, като тези корекции трябва да гарантират публичност на всеки евроцент.

„Загрижени сме относно възможните конфликти на интереси, възникнали в случаите, когато НПО са членове на множество мрежи, получаващи финансиране от ЕС”, пише още в проекторезолюцията.

Изводът за нас е, че откакто България е в ЕС, Брюксел е раздал между 12 и 15 милиарда евро на НПО, като това са част и от парите на данъкоплатците у нас – страната ни всяка година плаща вноска за членството си в общността, която средно е около 400 милиона евро.

В проекторезолюцията като пример за порочни практики и липса на прозрачност е посочена програма LIFE, по която огромни суми получават организациите от коалицията „За да остане природа в България” – обединение от няколко НПО, които от години саботират развитието на зимния туризъм в България, като прокарват интереси на чужди държави и собствените си политически и икономически планове.

Още през февруари 2016 година разследване на „Труд” показа, че за осем години зелените са участвали в проекти с европейско финансиране на обща стойност 44 418 517 лева. Данните бяха извадени от Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС за страната ни.
Зелените са имали най-сериозно финансиране именно по посочената в проекторезолюцията програма LIFE. До 2016 година „еколозите” са имали достъп до 19 595 512 евро.

До днес не е ясно за какво са отишли парите, усвоени от зелените, като някои техни проекти още продължават, поне на хартия. Ясно е само мистериозното звучене на дейностите, за които „природозащитниците” получават средствата от ЕК – „Запазване на популацията на червеногушата гъска в България”, за което са имали достъп до над 2 600 000 евро, „Опазване на дивата популация на белоглавия лешояд, египетския лешояд и черния лешояд” – 28 160 лева, „Здраве и щастие – мрежа от училищни клубове, утвърждаващи здраве” – 58 000 лева и така до почти 20 000 000 евро.

Именно според проекторезолюцията финансирането на такъв вид проекти е непрозрачно и безотчетно и процедурите трябва да бъдат преразгледани.

В България отдавна е публична тайна, че от „За да остане природа в България” финансират политическите си и икономически дейности именно по този начин – с европари.

Проекторезолюцията показва леката ръка, с която европейските чиновници се разпореждат с финансите на данъкоплатците от страните-членки на ЕС, като насочват милиарди от тях към НПО, чийто проекти са меко казано съмнителни, а ползата от тях – невидима. Досега биологичното разнообразие в България не се е подобрило, въпреки милионите, усвоени от зелените в този сектор.

Вместо с екология те се занимават с политика и директни атаки срещу инфраструктурни проекти от национално значение, като лот 3.2 на автомагистрала „Струма”.

Друга мишена на еколозите е развитието на зимния туризъм у нас.
А проекторезолюцията остава неприета, като последното й отхвърляне е през септември тази година, отново с гласовете на групата на европейските „Зелени”.

Механизъм
Да показват връзките помежду си

В проекторезолюцията ЕК е призована и да вкара ясни критерии за финансирането на НПО, тъй като явно в момента изискванията не са достатъчни.

Идеите са да има отчетност колко души работят в неправителствената оргнизация, кои са те, както и участието на това НПО в други, по-големи такива.

„Да са ясни съответните връзки за членство, подробности за участието и връзките между мрежите и размера на средствата от ЕС, изпратени на други организации. Трябва и включване в Регистъра за прозрачност на ЕС, както и изискване за разкриване на информация относно договореностите за финансиране. И по-специално за основните финансови донори и имената на организациите, частично или напълно съфинансирани от ЕС, включително точна информация за съответните суми”, се посочва в текста.

Българските зелени са оплетени именно в такива връзки – техните членове непрекъснатио сменят постовете си и се местят от една в друга организация, които от своя страна са членове на коалицията „За да остане природа в България”.

Освен всичко част от техните водачи са и семейства – Андрей Ковачев е съпруг на Катерина Раковска от WWF-България. WWF-България е член на „За да остане природа в България”.

А шефката на WWF-България Веселина Кавръкова е гадже на неофициалния лидер на екообединението Тома Белев.

Предложенията
Имало проблем и в тръжните процедури
Да отговарят на условията за финансиране

„Призоваваме директивите за обществените поръчки да бъдат изменени по такъв начин, че организациите да отговарят на условията за финансиране, само ако това се отчита чрез проверими факти”, пише дословно в проекторезолюцията. И още:

„Получателите, преди да получат финансиране, да поемат съответните ангажименти, а ЕК и Сметната палата на ЕС да извършват подходящи случайни проверки. Отхвърляме всяко финансиране на организации, които демонстративно разпространяват неистини и /или чиито цели противоречат на основните ценности на институциите на Европейския съюз, политиките в областта на демокрацията, правата на човека и / или стратегическите цели в областта на търговската политика и сигурността. Изтъкваме тенденцията някои органи на Комисията, които не са отговорни за разработването на политиките, а за прилагането на политиките, приемани с решения от съзаконодателите, да използват разпределянето на безвъзмездни средства от ЕС за свои собствени политически цели. Саморегулирането в рамките на НПО не се е доказало като достатъчно адекватно, за да гарантира подходяща отчетност. Считаме, че НПО следва да приемат стандарти, за да подобрят отчетността си”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Харчат се за фейк нюз и лaйнeни ценности, разпространявани от безродни тролове или президенти – поръчкови дисиденти.

  2. Блъсков и сие-та – комунизма си отиде! Ако трябва ще си отиде още един път !!!
    Колкото и да пишете срещу ЕС – той е факт!!!!

  3. Нито една държава на Запад няма интерес от силна България с работещ и изгоден зимен туризъм!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.