Брюксел нападна Орбан заради срещата с Тръмп (обзор)

Унгарският премиер Виктор Орбан и Доналд Тръмп позират за снимка на срещата им в Мар-а-Лаго - имението на бившия американски президент в Палм Бийч, Флорида.

Преговори за Украйна при рокада в Белия дом

Нямал мандат да преговаря от името на ЕС

ЕНП: Путин избива деца, ще го съдим в Хага

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел упрекна унгарския премиер Виктор Орбан заради неговата “мисия за мир в Украйна”, включваща разговори с американския президент Доналд Тръмп и обиколка в Русия и Китай.

Това стана часове след като Орбан уведоми евролидерите, че Тръмп е готов “незабавно” да действа като мирен посредник между Украйна и Русия, ако се завърне в Белия дом наесен.

Писмото е адресирано до Шарл Мишел и е изпратено до всички европейски лидери. В него Орбан казва, че Тръмп, в случай на победа през ноември, няма да чака до встъпването си в длъжност - той ще действа незабавно, тъй като има детайлен и обоснован план за мир.

Според “Ройтерс” евробюрократите се опасявали, че Тръмп може да намали подкрепата за Киев и да тласне Украйна към мирни преговори, които да я лишат от значителни територии.

“Проблемът пред Орбан е, че няма мандат от ЕС за такива преговори”, предупреждава Шарл Мишел в писмо до Орбан. В него Мишел също така отхвърля обвиненията на унгарския лидер, че ЕС следва “войнолюбива” политика в Украйна, напомняйки, че агресорът е Русия.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сиярто заяви пред РИА “Новости”, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна още тази година, като се погрижи “и двете страни” в конфликта да са представени”.

“Атаките от провоенни европейски политици само засилват решимостта на Унгария за нейната мирна мисия, подчертавайки, че мирът, а не войната, е ключът към една велика Европа”, написа впоследствие Сиярто в социалната мрежа Х, цитиран от “Ройтерс”.

Междувременно мнозинството в европарламента подкрепи решително продължаването на подкрепата за Украйна. Групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че всеки, който помага на Украйна, “помага и на себе си”. Никой нямал право да се нарича патриот, ако подкопава общите усилия и ограничаването на помощта, необходима на Киев за победата.

“Владимир Путин дава заповеди да се избиват деца и трябва да бъде изправен пред Международния съд в Хага, никой не трябва да преговаря с него”, настоя групата на ЕНП.

От своя страна Доналд Тръмп заяви пред “Блумбърг”, че обмисля облекчаването или премахването на санкциите срещу Русия, ако отново стане президент. “Двамата с Путин се разбирахме добре, имахме нормални отношения”, отбелязва той.

Оцелелият след покушение Тръмп казва, че конфликтът в Украйна нямало да започне, ако решенията зависели от него.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят