На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

БСП иска временна парламентарна комисия за санирането

„ПГ на „БСП за България“ внася проект за решение за създаване на временна комисия за установяване на фактите и обстоятелства, свързани с изпълнение на Националната програма за саниране“, обяви зам.-председателят на групата Жельо Бойчев.

„Искаме да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите на програмата и изпълнението на целите й, с начина на определяне на пределните цени на строителните дейности, които многократно бяха коригирани, изразходваните финансови средства до момента по програмата, както и постигнатите резултати. Трябва да стане ясно и бъдещото развитие на програмата“, обясни Бойчев.

Той припомни, че по искане на „БСП за България“ е имало дебат в НС, на който са били приети решения. „Съгласно тях, министърът на регионалното развитие внесе информация в НС, от която става ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв., има 4759 договора, сключени между общините и съответните етажни собствености, но няма предвидени финансови средства в бюджета за продължение на програмата и изпълнение на договорите“, каза още Бойчев.

„Министър Нанков твърди, че се нуждаем от разработване на цялостна жилищна стратегия и е необходим ангажимент на собствениците за продължаване на бъдещата програма“, каза още Бойчев. Според него към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата, какъв процент ще бъде заплащан от българските граждани, ако те продължат своето намерение да санират жилищните си сгради. „Създава се дискриминация с тези, които ползваха 100% финансов ресурс до момента и тези, които трябва да доплащат. Притеснени сме от констатациите, отразени в доклада на Сметната палата, че е нарушен чл. 119 от Закона за публичните финанси, където е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, може да стане само чрез бюджета и решение на НС. Цитира се именно Националната програма за саниране и ангажирането над 1 млрд. лв. ресурс за 2017 г, който не е гласуван в държавния бюджет“, подчерта Бойчев. Зам.-председателят на левицата в НС изрази надежда, че чрез работата на тази комисия ще станат ясни как са били избирани и определяни фирмите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.