Бундесбанк очаква спад в БВП на Германия през второто тримесечие

Икономиката на Германия се очаква да отбележи значителен спад през второто тримесечие въпреки започналото облекчаване на мерките за ограничаване на коронавируса, заяви Бундесбанк в редовния си месечен доклад, публикуван в понеделник.

"Въпреки въведените мерки за облекчаване, социалният и икономическият живот в Германия все още са далеч от онова, което по-рано се смяташе за нормално", отбеляза централната банка. "Наличните икономически индикатори обрисуват една мрачна картина".

Въпреки че има редица признаци, че макроикономическото развитие ще се подобри отново към края на второто тримесечие поради облекчаването на мерките за ограничаване, има много голяма несигурност за бъдещото икономическо развитие, посочи Бундесбанк.

Централната банка добави, че някои ограничения вероятно ще останат в сила за по-дълъг период, през който вероятно ще преобладава предпазливост от страна на потребителите.

Най-голямата икономика в еврозоната навлезе в техническа рецесия през първото тримесечие, като БВП се сви с 2,2%, отбелязвайки най-солиден спад след глобалната финансова криза през 2008-09 г.

Според Бундесбанк перспективите пред пазара на труда за следващите месеци също са доста лоши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа