Бургаският кмет Димитър Николов пред „Труд“: Бургас - люлка на лекари и програмисти

Амбицията ми е градът да стане център на плувните спортове

Кметът на Бургас Димитър Николов е икономист по образование и зам. – председател на ПП ГЕРБ. Вече трети мандат, той е считан за един от най- успешните български градоначалници. На последните местни избори получи 84% от гласовете на избирателите.

Заедно със зам. – председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и кметовете на София и Пловдив - Йорданка Фандъкова и Иван Тотев, Николов бе в САЩ, на традиционната молитвена закуска с президента Тръмп. Пред „Труд“ той разказва за събитието и споделя плановете си за развитието на морския град.

- Г- н Николов, върнахте се преди броени дни от САЩ, където присъствахте на молитвената закуска с президента Доналд Тръмп.  Какви са впечатленията ви от нея и от престоя ви зад Океана?

- Присъствах на едно изключително като формат и организация събитие, с интересни личности от цял свят. Националната молитвена закуска е международен форум, който се провежда за 66- та поредна година в първия четвъртък на  февруари. Организира се от Белия дом и Конгреса на САЩ с представители от различни държави и религиозни, културни и научни общности, членове на американското правителство,  политици, бизнесмени, дипломати. Това е от значимите събития в САЩ и се радвам, че имах възможността да присъствам.

- Вече на родна земя - кои са приоритетите на бюджета на Бургас за 2018 година?

- „Бюджет 2018” продължава тенденцията за инвестиции в образованието, доизграждането на инфраструктура в съществуващите и новите индустриални зони на Бургас и грижа за социално уязвимите наши съграждани.

Продължаваме да изграждаме нови училища и детски градини, да модернизираме материалната база на съществуващите професионалните гимназии. Тази година в Бургас ще отворят врати ново средно училище за програмисти край комплекс „Меден рудник”, както и филиал на Националната художествена академия в Магазия –1 на пристанището. Продължават инвестициите в строителството и оборудването на сградата на Медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров”.

И тази година ще се реконструират големи и малки улици, междублокови пространства. Имаме 90 готови блока по националната програма за енергийна ефективност, други 100 в момента се работят.

- Може ли да разкажете подробности за новото училище за програмисти, което ще е първо по рода си в страната? Колко години ще е обучението в него и как ще става приемът?

- Професионалната гимназия за компютърно програмиране и иновации ще е най-новото училище в страната, което ще отвори врати през учебната 2018/2019 година в Бургас. То ще бъде с интензивно изучаване на английски и немски език, и ще подготвя специалисти в професионално направление „Компютърни науки”, професия „Програмист”, специалности „Програмно осигуряване” и „Приложен програмист” със срок на обучение пет години и прием след завършен седми клас. В него ще се изучават съвременните програмни езици , в учебните програми ще бъде заложено придобиването на знания и умения за обектно ориентирано програмиране в алгоритмите и структурите от данни, в областта на разработване на софтуер и уеб дизайн, технология на програмирането, системи за управление на бази данни, интернет програмиране.

Учениците ще придобият специфични знания и умения в сферата на роботиката, изкуствения интелект, хардуерен дизайн, кибер сигурност, облачни технологии. Обучението ще се осъществява в обособен образователен кампус, отговарящ на най-новите световни стандарти - с учебен корпус, общежитие, помещение за учебна фирма и програмиране. След приключване на обучението си учениците ще получат диплома за средно образование, сертификат за владеене на чужд език и документ за професионална квалификация по компютърни науки, съответно за „Програмист” и „Приложен програмист”.

- А накъде ще расте градът, г-н Николов?

- Ограничената територия на община Бургас ни изправя пред ново предизвикателство в опита да се намери баланс между желаещите да инвестират и да си закупят жилища в Бургас и гражданите, които вече имат собствени жилища и са против строителството на нови сгради.

В опит да се намери баланс между интересите на инвеститорите и несъгласните с новото строителство граждани Община Бургас изработи подробни устройствени планове за нови територии за жилищно строителство и бизнес. По този начин се създава реална алтернатива на строителството в града и изместването му в новите зони. Разширение се предвижда в посока кварталите „Банево”, „Долно Езерово”,  ”Кюшето” /курортна зона „Ъгъла”/, зона Минерални бани, квартал „Крайморие”, „Меден рудник”.

Разбира се, градът ни ще се разширява и в друго отношение – в посока усвояване на нови бизнес зони. Вече около 30 фирми са закупили терени и стартират своята дейност в „Индустриален и логистичен парк- Бургас”. Затова започваме реални действия по разработване на фаза 2. Това е нова територия, която се намира в промишлена зона Юг с обща площ около 600 декара. Още тази година, започваме проектиране и изграждане на инфраструктурата там. Това ще ни позволи да предложим нови терени на потенциалните инвеститори. Вече имаме запитвания и се надявам съвместно с държавното дружество „Национална компания индустриални зони” да успеем да привлечем нови стратегически инвеститори.

През изминалата година бяха изпълнени ключови инфраструктурни обекти за Бургас, каквато е улица „Крайезерна”. Тя осигурява пряка връзка между фаза 1 и фаза 2 на Индустриалния парк с магистрала „Тракия”, което прави зоните още по- привлекателни за инвеститорите в района. Именно връзката с магистрала „Тракия”, прави привлекателна и другата ни индустриалната зона край град Българово, чиито капацитет към настоящия момент е запълнен на 50 %. През годината ще бъде осигурена довеждаща инфраструктура и до индустриални терени в посока квартал „Ветрен”, където има заявени инвестиционни намерения в частни терени.

- Отделят се много средства и за разширение, и модернизиране на онкодиспансера, който обслужва цялата област- ще привличаме ли още лекари и как?

- Вложихме доста усилия и средства през последните няколко години за инвестиции в медицинска апаратура и материалната база на онкодиспансера в Бургас. Мога смело да заявя, че Бургас има високотехнологичната медицинска апаратура за ранна диагностика и терапия на онкозаболявания.

Вече разполагаме с линейни ускорители и качествен скенер за „радиационна хирургия”, след като построихме нова онкополиклиника, сега предстои да закупим 6D маса за радиохирургия. Започваме проектиране на сграда за 5 скенер за ранна диагностика, проектираме и сграда за химиотерапия.

Разбира се, поставили сме си и амбициозната задача да привличаме висококвалифицирани медицински кадри. Важна стъпка в това отношение е откриването на Медицински факултет в Бургас. За последните две години Община Бургас осигури близо 4,5 млн. лв. за сградата на бъдещето висше учебно заведение. През тази година ще инвестираме още 600 000 лв. за оборудване и се надявам, че с подкрепата на местните и държавните институции, факултетът скоро ще бъде факт.

- Предстои ли развитие на спортния туризъм с направата на нови, супермодерни зали?

- Съвсем скоро ще открием официално новия покрит басейн в комплекс „Славейков”. Той е изграден съгласно изискванията за провеждането на национални и международни състезания.

Амбицията ми е Бургас да се превърне във водещ център на плувните спортове в страната, да сме домакини на републикански и международни състезания. Откриването на този басейн ще даде възможност на много международни федерации по плувни спортове да провеждат подготвителни лагери, като ползвайки модерното съоръжение, ще се настаняват и в хотелите на Бургас, а това е добре и за туризма.

Довършването на зала „Арена Бургас” ще осигури още по- големи перспективи за конгресен, спортен и културен туризъм. Това ще е единствената зала в България, съобразена с всички изисквания на световната федерация по лека атлетика. Залата ще е мултифункционална, с мобилни съоръжения, което ще позволи практикуването на различни видове спорт, както разбира се и провеждането на големи концерти.

Извън темата за спорта, мога с гордост да заявя, че през лятото Бургас отново ще бъде домакин на Световното математическо състезание, което ще събере близо  1000 перспективни математици от над 40 държави.

- След остров „Света Анастасия”, който стана безспорен хит и се посещава от туристи от цял свят, коя ще е следващата дестинация за гостите на града?

- До началото на лятото ще бъде обновена най- емблематичната за Бургас улица- „Богориди”. По този начин, ще бъде завършен най- популярният  и предпочитан за всички жители и гости на града туристически маршрут, започвайки от обновената „Автогара Юг”, преминавайки по улиците „Александровска” и „Богориди”, достигайки до прекрасната Морска градина, символа на Бургас– Моста и впечатляващата Морска гара, и запомнящо се пътешествие с кораб до остров Света Анастасия.

С развитието на туризма, амбицията ни е общината да предлага все по- качествени културни продукти – археология, концерти, фестивали, изложби, които да затвърдят Бургас като предпочитана дестинация.

- Какъв е коментарът ви за скандала в детската градина „Брезичка”, където на запис се видя как възпитателка обижда и скубе малчуганите, след което я уволнихте светкавично , заедно с три нейни колежки и директорката?

- Недопустима агресия от страна на възпитателката и колегите й, които гледат безучастно поведението й. Договорите на всички участници в клипа, както и на директора на детската градина са прекратени. В същото време, категорично не бих искал да се демонизира учителската професия, защото в системата на образованието работят изключителни личности, които с интелект и любов се грижат за децата. И се радвам, че бургаските родители наред с възмущението си от конкретния случай в „Брезичка” подеха кампания и за подкрепа на любимите на децата им учители, като по този начин разграничиха този случай, от останалите - отговорни и уважавани преподаватели.

- Какви събития предстоят в Бургас във връзка с европредседателството ни?

- Тази година Бургас ще бъде домакин на няколко събития в рамките на ротационното председателство на България на Съвета на ЕС. Първото е  изнесено заседание на КОРЕПЕР I (Комитет на постоянните представители на страните - членове), планирано през месец май.  Европейски морски ден - най-голямото годишно събитие на Европейската морска общност, организирано в партньорство с Генерална дирекция „Морско дело и рибарство” на Европейската комисия и Министерство на транспорта, ще се проведе от 31- ви май  до 1- ви юни. Събитието събира над 900 представители на институции, организации и бизнес, ангажирани с проблемите на устойчивото развитие на морската околна среда и морските политики. От 20 до 22 юни ще се проведе конференция  на тема „Към близки до нулевото потребление сгради. Норвежкият опит и предизвикателствата в България”, организирана съвместно с Министерството на енергетиката . Предстои и откриването на изложба „Скритите тайни на Черно море” – в зала „Ал. Г. Коджакафалията”, която ще може да бъде разгледана от жители и гости на Бургас през месеците май, юни и юли. Тя също е съобразена с Председателството на България на Съвета на Европейския съюз и поставя акцент върху морските археологически проучвания в българските води на Черно море, потънали селища и кораби.

- Вашата мечта за Бургас?

- Като всеки друг кмет и аз бих искал Бургас да се развива, да е благоустроен, бургазлии да се чувстват щастливи, реализирани в професиите си и горди с града си. Надявам се да съм допринесъл за това.

 

Нашият гост

Димитър Николов е роден на 18 май 1967 г. в Бургас. Завършил Икономически университет в Москва. С диплома по мениджмънт и Професионален сертификат по мениджмънт от Open University и НБУ. Магистър по финансов мениджмънт – Стопанска академия Свищов. Управител на "КБС” ООД – Бургас (2006). Изпълнителен директор на "Победа" АД (1998–2006). През 2015 г. е преизбран за трети път за кмет на Бургас.

Коментари

Задължително поле