ВСС гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Протест и контрапротест около сграда на съдебните кадровици

Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Бутането на ромските постройки в Арман махала в Пловдив стигна до съда в Страсбург

Къщите са незаконно строени върху общинска земя, твърдят от районно кметство „Северен“

ВАС е потвърдил кметските заповеди за събаряне и е отрязал подадените жалби срещу тях

Представители на инициативен комитет „Право на жилище – район „Северен“ Пловдив“ са подали жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу издадените от райкмета Ральо Ралев 26 заповеди за събаряне на незаконни ромски постройки в Арман махала в квартал „Кършиака“. Говорител на въпросния комитет е Васил Къдринов, съучредител на Европейската платформа за памет и съвест и циректор на център „Хана Аренд-София“. Същият борец за правда и свобода поиска в края на 2016 г. от името на ромите служители в общинско предприятие „Чистота“ в Пловдив минимални заплати от 750 лв. и ваучери за храна. Сега Къдринов и сие са подали жалби в съда в Страсбург срещу „лишаването от право на жилище на жители на район „Северен“ и дават пресконференция по темата.

Първите 7 от 26-те постройки, за които има издадени заповеди за събаряне, бяха бутнати през август 2016 г. Сега на дневен ред са останалите, тъй като през Арман махала ще минава новият бул. „Северен“. Тези със съборените постройки вече са настанени в жилища от общинския фонд „Резервен“, а част от останалите, обитаващи незаконните къщи, също са подали заявления и декларации до кметство „Северен“. „Къщите не само са незаконни, но и са на общинска земя. Няма как земята да стане тяхна, а постройките – законни“, твърди Ральо Ралев, кмет на „Северен“. И Пловдивският административен съд, и Върховният административен съд (ВАС) са отхвърлили жалбите против бутането и са потвърдили 25 от 26-те му заповеди.

За последната от тях предстои последно заседание на върховната инстанция. Въпреки това част от „собствениците“ с масивни къщи нямат никакво намерение да позволят събарянето им, макар че са обезщетени с общински жилища в т.нар. „Малък гигант“ при стрителството му през 1984 г. Те обаче са продали апартаментите си и са се върнали на близката поляна и е логично сега да не получат общински жилища, твърдят от кметството на район „Северен“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.