Бутането на ромските постройки в Арман махала в Пловдив стигна до съда в Страсбург

Къщите са незаконно строени върху общинска земя, твърдят от районно кметство "Северен"

ВАС е потвърдил кметските заповеди за събаряне и е отрязал подадените жалби срещу тях

Представители на инициативен комитет "Право на жилище - район "Северен" Пловдив" са подали жалби в Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу издадените от райкмета Ральо Ралев 26 заповеди за събаряне на незаконни ромски постройки в Арман махала в квартал "Кършиака". Говорител на въпросния комитет е Васил Къдринов, съучредител на Европейската платформа за памет и съвест и циректор на център "Хана Аренд-София". Същият борец за правда и свобода поиска в края на 2016 г. от името на ромите служители в общинско предприятие "Чистота" в Пловдив минимални заплати от 750 лв. и ваучери за храна. Сега Къдринов и сие са подали жалби в съда в Страсбург срещу "лишаването от право на жилище на жители на район "Северен" и дават пресконференция по темата.

Първите 7 от 26-те постройки, за които има издадени заповеди за събаряне, бяха бутнати през август 2016 г. Сега на дневен ред са останалите, тъй като през Арман махала ще минава новият бул. "Северен". Тези със съборените постройки вече са настанени в жилища от общинския фонд "Резервен", а част от останалите, обитаващи незаконните къщи, също са подали заявления и декларации до кметство "Северен". "Къщите не само са незаконни, но и са на общинска земя. Няма как земята да стане тяхна, а постройките - законни", твърди Ральо Ралев, кмет на "Северен". И Пловдивският административен съд, и Върховният административен съд (ВАС) са отхвърлили жалбите против бутането и са потвърдили 25 от 26-те му заповеди.

За последната от тях предстои последно заседание на върховната инстанция. Въпреки това част от "собствениците" с масивни къщи нямат никакво намерение да позволят събарянето им, макар че са обезщетени с общински жилища в т.нар. "Малък гигант" при стрителството му през 1984 г. Те обаче са продали апартаментите си и са се върнали на близката поляна и е логично сега да не получат общински жилища, твърдят от кметството на район "Северен".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони