БФС дава на клубовете 3 седмици за подготовка преди подновяване на шампионата

Три седмици ще имат на разположение родните отбори за нова подготовка преди да се поднови шампионата в Първа и Втора лига. Това стана ясно след проведения Изпълком на БФС в понеделник. На него бяха разисквани най-горещите теми в родния футбол. Основната от тях бе кога и при какви обстоятелства ще бъде подновено първенството. Вече е ясно, че не съществува вариант то да не се доиграе и да се вземе сегашното класиране. УЕФА заплаши Белгия, първата федерация предприела подобно действие, с изваждане от евротурнирите.

Съобщението на БФС:

Днес в Национална футболна база „Бояна“ се проведе работна среща на Експертната група, включваща представители на Българския футболен съюз, Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти във връзка с решението на Народното събрание за удължаване на срока на извънредното положение в страната до 13 май.

Всички заинтересовани страни, участвали в срещата, се обединиха около вариантите за довършване на първенствата в професионалния футбол по максимално справедлив и пълноценен начин. Тези варианти ще бъдат съобразени с решението за отмяна или продължаване на извънредното положение и съответстващите го карантинни мерки.

Първенствата и турнирите в Първа и Втора лига ще стартират 3 седмици, след като Националният оперативен щаб разреши подновяване на тренировъчния процес с цел клубовете да се подготвят достатъчно добре за официалните двубои. БФС и АФЛ ще предоставят допълнителна информация, що се касае до първенствата и турнирите от по-ниските нива във футбола.

Крайният срок за завършване на всички официални надпревари ще бъде определен в зависимост от препоръките на европейската футболна централа УЕФА.

На заседание на Изпълнителното бюро на БФС бе приета инициатива на Медицинската комисия към БФС всички футболисти и длъжностни лица от футболните клубове да преминат PCR-тест 3 дни преди подновяване на тренировъчния процес, като провеждането на изследванията ще са изцяло на сметката на БФС. БФС възлага на Медицинската комисия да избере клиника, в която да се проведат споменатите процедури.

Коментари

Задължително поле