БХРА: Нужни са мерки за гарантиране на добре подготвени и обучени служители в туризма

Необходими са мерки за привличане, обучение и задържане на добре подготвени кадри в туристическия сектор. Това заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Сред мерките, които предлагат от организацията е да се облекчаване декларирането на договорите на членовете на фамилията, които подпомагат семейния бизнес, да се позволи на младежите от 14 до 16 години да работят в обектите, собственост на семействата им, да се въведат краткосрочни договори за наемане на персонал подобни на тези в селското стопанство за организиране на специални събития като сватбени тържества или абитуриентски балове.

От БХРА настояват още да се облекчат режимите за работа в сектора на учащите на възраст от 14 до 18 години, да се въведе почасово заплащане, да се разреши на учениците да работят до 22 часа, практиките на професионалните училища да се провеждат в активния сезон за срок от поне 1 месец и учениците да получават заплащане за труда си по време на практическото обучение в реална среда.

Освен това от бизнеса искат да се въведат и облекчени условия за наемане на служители от трети страни извън ЕС, като сред тях е да отпадне изискването за легализация на дипломите на сезонните работници.

Трябва да се решат и редица проблеми, свързани с наемане на сезонни работници, категорични са от БХРА. Те предлагат работещите в туризма да могат да се регистрират в Бюрата по труда след 5 месеца трудов стаж с право на обезщетение. Ако това не е възможно да се помисли върху варианта персоналът 6 месеца да работи във фирмите, останалите месеци до деветте да се организират курсове, финансирани от МТСП, като кадрите остават на работа във фирмата през тези 3 месеца и като направят 9-те месеца, отиват за регистрация на борсата, предлагат от сектора. И са категорични, че трябва да се помисли и за мерки за квалификация и преквалификация на служителите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм