БХРА подкрепя идеята за 9% ДДС за ски лифтовете

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя идеята за намаляване на ДДС за ски лифтовете на 9%, която бе съобщена от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева по време на туристическото експо Дестинация Варна, което се откри на 18 ноември в морската столица, съобщиха от организацията.

Намаляването на ДДС за ски съоръженията в навечерието на зимния сезон е много добра антикризисна мярка и БХРА подкрепяме идеята, заяви председателят на организацията Героги Щерев. Тя е и навременна, защото ще намали натиска върху дружествата, които ги управляват в момент, в който разходите при малка заетост на базите са огромни.

Мярката е подобна на тази, при която през лятото се намалиха таксите за концесионерите и цените на чадърите за туристите, а знаем, че основно гостите у нас избират България заради хубавите ни плажове и ски писти. И че тази идея проработи и доведе до повече туристи. Дано и намаляването на ДДС за ски лифтовете рефлектира върху цените на лифт картите, както бе при плажните съоръжения през лятото, допълни Щерев.

Според нас намалената ставка трябва да бъде в сила за период поне от 2-3 години, за да позволи на големите зимни курорти като Банско, Боровец и Пампорово и на по-малките такива да привлекат повече туристи и да даде глътка въздух на инвеститорите в една от най-тежките години за туризма, обясни председателят на БХРА.

От организацията подчертаха, че настояват и за включването на туризма в  Националния план за възстановяване и устойчивост, за което са получили обещание за подкрепа и от вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм