Българин е на второ място в света на Олимпиадата по химия в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

Снимка: МОН

Българските ученици по химия отново направиха блестящо представяне на най-престижното състезание в областта – Международната олимпиада по химия. Тази година събитието се проведе в Саудитска Арабия в дните между 21 и 30 юли, съобщават от МОН

Българските младежи спечелиха общо 4 медала – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов.

Златният медалист е дванадесетокласникът от СМГ „Паисий Хилендарски“ Виктор Лилов, който се класира на второ място в света в конкуренция с най-добрите 327 ученици от 84 държави.

Отличието е второ за ученика в рамките на 16 дни. На 13 юли тази година той спечели златен медал и от Международната олимпиада по биология, където беше единственият от ЕС в топ 10 на света.

Виктор е първият ученик в историята на Международните олимпиади по химия и биология, спечелил златни медали и от двете олимпиади.

Сребърният медал, завоюван от дванадесетокласника от СМГ „Паисий Хилендарски“ Преслав Георгиев, е със златен оттенък, защото се разминава на съвсем малко от златото, като така дублира сребърния си медал от миналата година.

Вторият ни сребърен медалист е Явор Христов от същата гимназия, за когото това е трети пореден сребърен медал от Международната олимпиада по химия, което също е изключително силно постижение в конкуренцията на най-добрите ученици по химия в света за три години.

Бронзовото отличие беше спечелено от десетокласника Никола Нинков от същата гимназия, който е и най-младият ни участник тази година.

Ръководители на българския отбор са доц. д-р Донка Ташева и проф. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Кл. Охридски“.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г. в Чехословакия, а България е участник още оттогава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование