Българите не спестяват и не инвестират

Финансовата грамотност на българите е изключително ниска, много голям процент от тях живеят от заплата до заплата, не спестяват средства, не инвестират парите си, а почти една трета от тях смятат стандарта си на живот за нисък. Това показва национално представително социологическо проучване, извършено от "Тренд" по поръчка на Finance Academy и обявено в четвъртък. То е проведено сред 1008 души над 18 години, в периода от 1 до 7 декември 2023 г.

Според изследването едва 7% от българите инвестират средствата си, докато средно в Европа това правят 24 на сто от хората. У нас 90 процента не влагат парите си никъде.

Близо три четвърти от българите изобщо не спестяват (73%), това правят 22 процента от хората у нас.

Само на доходите си от заплати и/или пенсия разчитат 84 процента от населението.

Близо една трета от българите оценяват личния си стандарт на живот като по-скоро нисък (29%), като малко над половината българи го определят за среден (52%). Едва 4% от хората у нас смятат, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

Любопитно е също така, че само 7% от хората смятат, че качеството им на живот може да се повиши с вдигане на данъците.

Проучването показва скептицизъм на българите към електронните пари – едва 16% биха ги предпочели пред печатните банкноти. Повече от половината хора в страната не използват онлайн банкиране (55%).

За 2024 г. очаквания за повишаване на стандарта си на живот имат 32% от хората, повечето – 39 на сто, са онези, които не смятат, че ще има промяна.

"За да достигнем средноевропейския стандарт на живот е нужно да предприемем ефективни действия в посока повишаване на финансовата грамотност или ще продължим да бъдем в дъното на Европа по стандарт на живот", коментира Георги Захариев, изпълнителен директор на Finance Academy.

"В развитите държави вече е известно, че създаването на финансово спокойствие и благополучие не е функция на заплатата, а на добри лични финансови знания, умения, както и изграждане и управление на финансови активи", допълва той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси