Българите са отличници по връщане на потреблението

Потреблението на българите се върна на нивото от преди пандемията.

Над 17% увеличение на продажбите

Словения е №1 с 24% ръст

България е сред страните от ЕС с най-голям ръст на продажбите на дребно през месец март спрямо същия месец на миналата година. У нас оборотът в търговията на дребно е нараснал със 17,3%, при среден ръст от 11,6% за страните от ЕС, обявиха от Евростат.

През месец март миналата година беше обявено извънредно положение заради Covid-19 и масово хората спряха да харчат, с изключение на запасяването с храна и тоалетна хартия. Сега вече се върнахме на нивото на потребление от преди пандемията, което е много добър знак за развитието на икономиката и работните места.

От страните от ЕС най-голям ръст на потреблението на годишна база е отчетен в Словакия - с 24%. Топ три се допълва от Дания (+22,6%) и Франция (+21,3%).

В страните от ЕС в рамките на година по време на пандемията най-много са нараснали продажбите по интернет - с 37,4%, показват данните на Евростат. През март оборотът в продажбите на нехранителни стоки в ЕС е с 23,6% по-голям от същия месец на миналата година. А ръстът при продажбите на горива е с над 14%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика