На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Маскaта в масовата култура

Цвета Караянчева: Депутатът д-р Хасан Адемов е заразен с коронавирус Тестват всички народни представители утре

Световен дневен ред – април 2020

В „Спартак“ (Вн) не пипат заплатите

САЩ надмина Китай по брой на починалите от Covid-19

Министър Ананиев: Маските са ефективна мярка, ще търсим консенсус

Сравнение между COVID-19 и предишни пандемии (ИНФОГРАФИКА)

Падна карантината в Банско

БАБХ на проверки за мерките срещу Covid-19 при производителите и търговците на храни

Премиерът Борисов разговаря с престолонаследника на Абу Даби

Предупреждение за обилни снеговалежи в 19 области утре

Принцът на Монако пребори коронавируса

Изписаха 75-годишната жена от Габрово, един от първите пациенти с COVID-19 у нас

България вече не ражда войници Държавата абдикира и остави МО само да се оправя в ситуацията

Не можем да си позволим да изнасяме бойци за друга страна от ЕС, защото за нас не стигат.

Тези дни националната статистика пусна поредния некролог за родната демография. Ножът е опрял до гръкляна и проблемът е ще оцелее ли България?

Спомнете си за доклада на ЦРУ, че след около 20 г. българите ще са малцинство в собствената си родина. Дали тогава няма да се постави въпросът за името на държавата- можем да гадаем?

В същата посока е и анализ на БАН- нацията ни се топи със скоростта на погребална свещ. Символите на българката държавност са три – гербът, знамето и гвардията. Армията е от основните фундаменти на тази държавност. А нея ще я има, докато майка България ражда войници.

Какво обаче ни казва националната статистика? През 2018 г. у нас са проплакали 62 197 бебета. Те са с 1 758 по-малко в сравнение с 2017г. Родените момчета през м.г. са 32 144 – с 2091 повече от момичетата. Това обаче не са потенциални войници. Статистиката отчита брой бебета, в който влизат всички малцинствени групи и етноси. Не са само българчета, което е показателно.

Но нека боравим с това базово число – 62 197 бебета. Това са децата, които след пълнолетие могат да кандидатстват за професионални бойци. И най-вече тези 32 144 момчета. От тук насетне започват минусите. Махаме 10 %- или 3200 деца, които не завършват средно, а без него не може да са кандидатства за редник в армията. Нека вметна- давам най-занижения процент на отказ от образование.

Да речем, че ни остават 28 800 юноши за потенциални войници. От тях по медицински показатели отпадат като негодни за военна служба, пак по най-занижена ставка, около 30%. Теглим чертата и виждаме, че остават около 28 000 момчета. Но не се знае, колко от тях ще напуснат страната, за да търсят препитание навън. Статистиката отчита , че средно на година България се топи с един малък град – около 40-50 хиляди избират Терминал 2 за своя житейска съдба.

Неотдавна пред „Труд“ проф. Петър Иванов заяви, че етническите българи всеки час намаляват с 15, а братята цигани се увеличават с 4-5 души. В крайна сметка експертите са установили, че годишно държавата може да разчита на годен мъжки контингент от около 10-12 000 души за служба в армията. Но той не е само за нея.

Максималната възраст за кандидатстване за наемен войник е 28 г. Ако влезе тогава, младежът ще служи 18 г. докато навърши 46г.- пределната възраст за редниците. Ако постъпи на 20 г., ще набива крак 26 г. Средно около 20 г. е „животът“ на редника в казармата, след което напуска. Така всяка година от армията си заминава 5% от войнишкия състав – по пределна възраст и по собствено желание.

Ако приемем, че войниците ни са около 15 000 души, значи че близо 800 бойци на година хвърлят униформата. А това означава, че и толкова нови би следвало да постъпват, за да се попълни вакуума. Доста над 800 души трябват и за полицията и спецслужбите.

Общо армията и службите годишно се нуждаят от ново свежо попълнение от 2000 души. А откъде да ги вземем? Решаването на този проблем трябва да е изведен в ранг на национална политика. Трябва, но не е. Вместо това МО е оставено да се оправя само. И ведомството според възможностите си какво мислите, че може да направи?

Праща „хвърковати чети на Бенковски“ да обикалят страната под мотото „Бъди войник“ и да агитират за служба в армията. Ефект има, но не навсякъде и е временен. Така казусът остава в задънена улица. Сега войникът взима 900 лв. Той няма право на допълнителна дейност и на синдикална защита и трябва да е 24 часа на разположение. Ако жена му не работи, а това е позната реалност, с тези пари трябва да храни семейство.

А забележете – чистачките на столичното летище се разписват за над 1000 лв. Шофьорите и водачите от софийски градски транспорт – за 1800 – 2000 лв., без последното увеличение от 10% на заплатите там. Да не говорим за международните шофьори и т.н. В тази ситуация вие какво бихте избрали? Просто питам.

През 1998 г. за пръв път отидох в САЩ. Бях подполковник, командироваха ме с наш контингент за участие в мироопазващо учение в най-голямата база на US морската пехота в база „Кемп Лежюн“, Северна Каролина. Американците ни натовариха на самолет в София и след като излетяхме кацнахме в Тирана, за да вземем албанска рота, заедно със знамето и началника им.

По средата на учението домакините организираха за всички националности посещение на бейзболен мач. Тогава от стадиона избягаха близо 10 албански войници. След няколко дни от базата духнаха още пет, след това още пет и т.н.

Щатската военна полиция ги търси усилено, но без резултат. Учението приключи, последната вечер имаше тържествен церемониал, спуснахме знамената и след това коктейл. Пийнахме марково уиски, както се полага хапнахме невероятни мезета от екзотични риби.

По едно време при мен дойде старшият офицер на албанците, също подполковник. И си изплака болката. Вика ми: „Как сега ще се прибера, половината войници ми ги няма, ще ме накажат, ще ме разжалват!“

Успокоих го шеговито. Казах му: „Колега, не се притеснявай. Бягай в Америка и ти! Остави ни само знамето. На връщане, нали пак прелитаме над Тирана, ще помоля пилота да минем ниско над летището и ще го пуснем на пистата. Всичко ще е о,кей.“

Разказах тази случка, защото ми се иска да вярвам,че няма да се докараме до състояние да останем само с почетна гвардейска рота, която да дава караул на пост №1- държавното знаме.

 

Да не последваме Германия

Преди няколко месеца Германия обяви официално, че обмисля да внася войници от ЕС, тъй като Бундесверът го е закъсал за редници. И то за дефицитни и висококвалифицирани армейски специалности, като специалисти по информационни технологии и медицински персонал. За нас, разбира се, това е тревожно, защото заради значително по-високите заплати в Бундесвера ще загубим ценни кадри, от които има нужда войската ни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. 900 цигански НПО-та тип ,,Амалипе“ се множат като гъби, ама нямало бели деца, които да стават войници. Нека синът на бясната Корнелия да стане войник и червените вампири на БСП. Те умират трудно и си менят цвета като хамелеони.

 2. Обадете се на министъра на образованието. Опитите му да образова черните не се получават и няма как те да станат войници, щом не могат дори да четат.

  1. Обучение става с морков и тояга – с правилно подбрано съотношение (и за хора и животни). Преди 70 год. математик в мъжка паралелка в у-ще питаше в края на учебната година: Има и ли някой да не съм го бил? Да стане, един шамар! Но никой не се оплакваше, дори учителят поръчваше на шамаросан ученик: Кажи на баща си, той че ме почерпи.
   Времена и нрави, мъжете бяхме истински.

 3. В МО се е напълнило със ЗКПЧ-та, Шапкарти, Фатмаци, Чантаджии и други геори от Комиксите. Обърнали са Армията на мега хранилка за посредствение партийни другари

 4. Авторът не каза колко деца и внуци има, колко от тях живеят в Б-я. Ако няма поне 2 деца тук, нека се скрие, става като вица за времето: Всички говорят за времето, никой не прави нещо за подобрението му.
  Нека отговори.

 5. Модератор, защо блокирахте коментара, който се принудих да публикувам по-горе във фейсбук? Отговаря на всички изисквания за публикуване. За този сайт няма обявен регламент за размера на текста.

  Това е цензура. Със съгласието и указанията на Редакцията ли провеждате тази цензура, или тя не знае какви ги вършите от нейно име. Защото Вие блокирате както Ви дойде, но това е за сметка на имиджа на един уважаван наш всекидневник.

  Понякога прилагате и некоректни хватки. Бавите отпечатването на текста и когато коментаторът, подозирайки грешка в изпращането – повтори текста, Вие публикувате и двата еднакви коментара.

  Къде Ви обучаваха за работа в информационна система? Или правите каквото Ви дойде, като агресивен и малограмотен самоук?

 6. Викайте мангалите. Нали цялата политическа система ги подкрепяше. Нали им опъвахте чадъри над русите главици, нали им раздавахте мангизи да гласуват за този или онзи. Правете циганска армия.

 7. Викайте мангалите. Нали цялата политическа система ги подкрепяше. Нали им опъвахте чадъри над русите главици, нали им раздавахте мангизи да гласуват за този или онзи. Правете циганска армия.

 8. Викайте мангалите. Нали десетилетия ги глезихте, раздавахте им мангизи да гласуват за този или за онзи. Нали ни биеха и убиваха, а вие ги пускахте да продължават да ни млатят. Правете си циганска армия – първата в света.

 9. Daa zakrivaai Bylgariq smenqi i imeto bravo na vsichki upravnici ot 30 godini nasam evala

 10. Да го духат всички антибългари като ганьо сомов и михайлов.И двамата имат една и съща майка-проститутка!!!

 11. БКП-то унищожи българите и България…..

  1. Ц. Руският получифут луканов заедно с чифута паси и чифутката коен…

 12. Няма време за експерименти !
  В БА да се приложи опитът на Швейцария. Ще речете първосигнално – „Да, ама шоколадите имат много пари!“ А не ви ли идва наум, че те имат много пари именно , защото знаят как да си ги управляват и пестят. Спокойно , както тях, можем да облечем, обуем, съоръжим и въоръжим един контингент от 120 000 мъже между 22 и 44 години, да им провеждаме военен сбор всяка година по 14 дена /държавата възмездява бойците за това време/, а цялото им снаряжение да се съхранява в тях, в килера. При сбор им се раздават само патроните и гранатите.
  На щат в БА ще останат само ВВС, ВМС и ракетните войски, тия които имат скопа техника и се нуждаят от по-висока квалификация. Просто и ясно и много по-евтино от другите приумици на комсомолеца Каракачанов.

 13. Пу целъ нощ не моим дъ спим,
  щоту пидали и воиници броим

  пъ кои съ повече,
  не моим дъ решим

  …гепи гу эъ дупету,
  па му тегли чифтету

  урааа

  фий сте
  гърбата армия

  алелеее…че ви приебу…

 14. Педерастките драсканици на Сикилмиш баба потвърждават, че в казармата е бил “ лява резба“

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.