България все още не е влязла в контакт с производителя на "Грипен"

България все още не е влязла в контакт с шведската компания СААБ, чиято оферта за нов изтребител "Грипен" за българските ВВС беше класирана на първо място. Ако все пак договор бъде сключен, първите "Грипен" може да бъдат доставени в рамките на няколко месеца. Това заяви по БНТ вицепрезидентът на корпорацията Даниел Боестад.

Изтребителят показа какво може на тазгодишното авиошоу в Словакия. Хиляди останаха без дъх от маневрите на чешкия пилот Иво Кардош, който пилотира "Грипен" вече 5-а година и има натрупани 500 летателни часа.

"Най-голямата предимство на този самолет е, че се управлява лесно. Контролирам го без усилия, маневрира бързо, авиониката е отлична и предоставя най-добрата система за ситуационна осведоменост в бой. Преди малко демонстрирах летене при ниска и висока скорост, атака от висок ъгъл при ускорение от 9 джи", обясни пилотът Иво Кардош.

Именно "Грипен" българска военна комисия избра за нов боен самолет за нашите ВВС. Самолетът е на въоръжение в Чехия, Унгария и още няколко страни. Самолетът е с един двигател, полетът му струва 4000 долара на час, което е нисък разход.

Ако България влезе в преговори, първите от общо 8 самолета ще пристигнат в България до месеци, обясни Даниел Боестад. "Готови сме да доставим най-новите "Грипен", които са оперативно съвместими с НАТО и биха служили на българските ВВС дълго време. Летенето и поддръжката му са евтини. Отдавна работим с България и, разбира се, бихме искали да видим финализирането на дългата процедура по избор на изтребител. Ние ще изчакаме още и ще видим", каза той.

Коментари

Задължително поле