България е на 32-ро място по поскъпване на жилищата

Имотите в света са поскъпнали със 7,3% за година. България е на 32-ро място по повишение на цените.

Турция остава №1

Цените на жилищата по света са нараснали средно със 7,3% за година, а България е на 32-ро място по поскъпване на имотите, показват данни на международна консултантска компания. Жилищните имоти в България са поскъпнали с 5,4% в рамките на 12 месеца, посочват консултантите.

Турция продължава да оглавява класацията с ръст на цените от 32% в рамките на година, макар че ако се изключи инфлацията, реалните цени в страната се повишават с около 16%. На следващите места в топ пет на класацията на страните по поскъпване на жилищата попадат Нова Зеландия с повишаване на цените с 22% за година, следвана от Люксембург (+16,6%), Словакия (+15,5%) и САЩ (+13,2%).

В топ десет влиза още Швеция с 13%, Австрия с 12,3%, Холандия с 11,3%, Русия с 11,1% и Норвегия с 10,9%. Общо 12 страни в класацията са с двуцифрен ръст на цените на имотите.

Големите фискални и парични стимули в подкрепа на икономиките по време на здравната криза доведоха до имотен бум по света. Но има и страни с минимални промени в цените. Например в Италия поскъпването е с 1,6% за година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти