Вицепрезидентът: 22 септември е предизвикателство за държавниците, защото просперираща държава се гради със силни институции

Теменужка Петкова: Либерализацията на пазара няма да оскъпи електроенергията

Деца монтираха табели с еко-послания на дърветата в НП “Пирин“

Арестуваха 20-годишен за брутално изнасилване в Сандански

Цветан Цветанов: Най-печеливши в местните избори ще бъдат ДПС

Каракачанов: БНР не е частна собственост на група от хора, то е национално

Фандъкова на 22 септември: Нека помним онези забележителни дни, когато страната ни възвърна своето достойнство

МВР: Продължават опитите за безопасното извеждане на барикадиралия се мъж в „Овча купел“ в София

Корнелия Нинова на 22 септември: Нека заедно и смело пазим българщината и отстояваме независимостта си

Юнкер: Убеден съм, че Брекзит ще се случи

Сергей Шойгу: Все някога ще трябва украинските екстремисти да бъдат спрени

111 балона с цветовете на трибагреника полетяха над Царевец Даниел Панов: Нека бъдещето на децата бъде каузата, която ни обединява

Десетки ранени и разрушения след земетресението в Албания (СНИМКИ)

Климатологът Георги Рачев: Октомври ще бъде по-топъл от нормалното, живакът скача до 30 градуса

Караянчева на 22 септември: Единството и обединените усилия са най-важното условие за развита и просперираща България

България е №1 по ръст на вложенията в имоти Веднага след нас се нареждат Виетнам, Индонезия и Аржентина

България се нарежда на първо място по най-голям годишен ръст на инвестициите в недвижими имоти сред 60 страни, включени в доклада GlobalInvest­ment­ Atlas 2018 на консултантската компания Cush­man&Wake­­field. Инвестиционните сделки в България през 2017 г. са нараснали със 153% и достигат 856 млн. долара, сочат данните на компанията. Важно е да се отбележи, че в изследването са включени само сделки за над 5 млн. долара.

Сред другите страни с най-голямо повишение на инвестиционните сделки с недвижими имоти са Виетнам (+94%), Индонезия (+87%), Аржентина (+86%), Малайзия (+79%), Бразилия (+76%) и Турция (+75%).
Поглед към страните от Централна и Източна Европа показва, че Румъния е на едно от челните места с ръст на инвестициите от 65% до 1,26 млрд. евро. Хърватия записва спад от 32% до 344 млн. евро. C 23% намалява обемът на сделките в Сърбия като достига 216 млн. евро. Негативна е тенденцията и в Словения – спад от 41% до 71 млн. eвpo. Инвестициите в Турция обаче нарастват със 75% до 325 млн. eвpo. Според Сush­mаn­&­Wаkе­fiеld ръст на Стария континент може да се очаква и през тази година, като той ще бъде движен основно от страните в Централна и Източна Европа.

Най-голям спад на инвестициите в имоти през миналата година е отчетен в Колумбия (-98%), Латвия (-75%) и Гърция (-67%).

В същото време България заема 32-ро място сред 40 страни по най-голям обем на привлечени трансгранични капитали през 2017 г., като изостава от Чехия и Румъния, но изпреварва Хърватия, Словакия и Русия. Първите три места в класацията заемат САЩ, Великобритания и Германия.

През миналата година бяха сключени няколко големи сделки с бизнес имоти в България като на пазара навлязоха южноафрикански фондове. NEPI Rockastle купи „Сердика център“ на столичния бул. „Ситняково” за малко над 200 млн. евро. В края на миналата година фондът придоби и мол Paradise Center на бул. „Черни връх” след рекордна за българския пазар на бизнес имоти сделка за почти 253 млн. евро. Друг южноафрикански фонд, Hyprop Investments, придоби TheMall за 176 млн. евро, а фондът MAS Real Estate купи търговските центрове „Галерия” в Стара Загора и Бургас. В резултат 2017 г. беше рекордна за инвестициите в недвижими имоти в България, надвишавайки пика от 2015 г. Същевременно наемите на първокласни площи са се повишили с 1,7%, сочат още данните на C&W.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Крадците на милиарди търсят къде и как да легитимират откраднатите пари. Най-лесно е чрез недвижими имоти, че има и печалба, с която да плащат на поставените лица, които перат крадените пари.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.