България има златна каратека

ОТ Владимир Памуков, Боян Бойчев

Наши пратеници в Минск

България има златна каратека! В последното състезания преди закриването на европейските игри в белоруската столица Ивет Горанова триумфира като шампионка в кат. до 55 кг.

Железният юмрук на „нежната ни мощ“ се стовари два пъти върху украинката Анжелика Терлюга – първо 8:0 в предварителната група, а после и 4:3 във финала. В битката за златото Горанова

поведе с 1:0, последва обрат 1:3, а 40 сек. преди сирената нашето момиче нанесе шампионския си удар – 4:3. Две секунди преди края срещата бе спряна за видео повторение на голям екран и украинците чакаха точки, но арбитрите бяха категорични – „Не“!

Така дамите са българската гордост на вторите Европейски игри. И трите златни медала са на сметката на нежния пол, който явно властва в бойните спортове у нас – Мария Оряшкова (самбо), Станимира Петрова (бокс) и сега Горанова.

По пътя към финала нашата каратека фиксира 3 победи от 3 мача в група „В“ на турнира. Горанова преодоля убедително лидерката в световната ранглита и еврошампионка Анжелика Терлюга (8:0) и едва ли някой предполагаше, че сблъсъкът между двете ще е своеобразна репетиция за големия финал. В карето Ивет се разправи също с туркинята Туба Якан (6:3) и най-трудно с британката Ейми Конъл (2:1).

С тези победен двубой Горанова осигури 18-ия медал на България на вторите Европейски игри в Минск. А по неписаното правило – щастието на едни е за сметка на нещастието на други дойде новината, че българката ще играе за титлата без полуфинална битка. При последния си мач в групите Дженифер Варлинг (Люксембург) бе изнесена на носилка от залата веднага след края на

боя срещу Ирина Шарикина (Беларус), спечелен с 4:0. След като слезе от татамито тя се олюля и лекарите веднага я взеха под крилото си. До последно се очакваше все пак Варлинг да излезе на арената срещу националката ни, но лекарите обявиха, че това е невъзможно. В последствие прегледът в болницата установи, че състезателката на Люксембург е получила комоцио.

Междувременно украинката Терлюга си осигури право на реванш срещу Ивет като направи „на пух и прах“ Яна Бич (Германия) - успех с 8:2. Тази развръзка не предизвика еуфория в българския лагер, заради максимата, че в един финал всичко може да се случи, но …историята не се повтори като фарс. Последното злато на игрите отиде на адрес България!

Снимки: БОК, Костадин Андонов

Коментари

Задължително поле