България и Румъния спрели руските МиГ-29, подарък за Сърбия

Румъния и България са забранили на няколко изтребителя МИГ-29, подарени от Русия на Сърбия, да прелетят през въздушното им пространство, за да стигнат до крайното си назначение, съобщава румънският сайт Romania Insider, цитирайки публикации в сръбска медия.

"Това не е заради тяхно желание, а заради НАТО. Логичният маршрут е над Румъния и България, защото, ако прелетят над Унгария, ще трябва да преминат и над Украйна, която не позволява това", коментира военният анализатор Мирослав Лазански, според когото самолетите вече щели да са в Сърбия, ако букурещ и София бяха дали разрешение за преминаване през небето им. .

Друг сръбски коментатор - Владе Радулович, отбеляза, че не за първи път се случва подобно нещо. "Имахме подобна ситуация с хеликоптерите Ми-17, които купихме и пристигнаха разглобени", добави той.

Русия реши да подари на Сърбия шест изтребителя МИГ-29, които се очаква, след като бъдат ремонтирани, да бъдат готови за употреба до края на 2017 г.

Заради неочакваната пречка обаче, изтребителите ще бъдат разглобени и доставени чрез товарни самолети.

По-късно тази вечер от Министерство на отбраната отрекоха да е искан коридор за прелитане на руски изтребители над наша територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа