„България пита, Цветан Василев отговаря“ - режисирано интервю по интернет, пълно с противоречия

След като никой вече не иска да слуша небивалиците на Цветан Василев, сега финансовият фараон си е намерил ново поле за изява – в платформата You Tube, коментира "Блиц". В режисирано интервю по интернет, приличащо си едно към едно с предишните такива, дадени пред придворните му журналисти Люба Кулезич и Сашо Диков, Василев, в стила на Фидел Кастро, държа 4 часова реч по удобни и предварително подготвени въпроси пред малобройната си публика, излъгала се да седне пред компютрите. Помпозно рекламираното „България пита, Цветан Василев отговаря“ обаче очаквано се превърна в пълно фиаско за укриващия се в Белград измамник. Но не защото мантрите на Василев вече напълно омръзнаха на целокупното гражданство, а защото българският Бърни Мадоф влезе в мач, който по условие не може да спечели.

Очевидно съветниците му се бяха подготвили предварително с опорните точки, които трябваше да изрече Василев, но вътрешното дяволче, което дърпа мустака на бившия собственик на КТБ, не остана мирно, поради което и противоречията в четиричасовата сага станаха прекалено много дори за навикналия на всичко зрител.

На въпроса каква е началната история на КТБ, беглецът от правосъдието заяви, че през 2000 г. е инвестирал 6 млн. евро и така е станал неин собственик. Малка, но съществена подробност е обстоятелството, че през 2000 г. Булбанк наистина продава дяловете си в КТБ, но не на Василев, а на 11 фирми, 10 от тях офшорни. Дружеството на Василев – „Бромак“, става собственик на КТБ няколко години по-късно. Признанието, макар и закъсняло, че именно Василев стои зад офшорните дружества, заобиколили тогава законовата забрана офшорка да притежава над 10 % от банка, означава, че първо, крайно интересен е въпросът кой е предоставил на Василев парите за покупката на КТБ (и дали това не са руските му приятели, на които впоследствие се опита да подари активите на банката) и второ, че не може Иван Костов, който по това време е министър-председател, а в последствие депозант и консултант на Василев, да не е знаел за схемата и да не е помогнал БНБ да си затвори очите.

По-нататък, описвайки модела на функциониране на банката и разяснявайки на зрителите „стратегията“ си за банкова дейност, Василев всъщност за пореден път разкри порочния модел, който е създал и наложил в КТБ и който е в основата на обвинителния акт на прокуратурата. Кухите фирми били „поръчани“ от него на основния свидетел на обвинението Бисер Лазов, за да участват в определени „проекти“, а паричният поток се е движел от банката към куха фирма 1, след това към куха фирма 2 и т.н., а последната закупувала конкретния актив. След като сам твърди, че преди проекта си КТБ е учил и практикувал банково дело, Василев не може да не е наясно, че подобна схема няма нищо общо с банковата дейност. Всяка нормална банка по закон може да отпуска обезпечен кредит на конкретно лице, след което да печели от лихвите по този кредит. В схемата на Василев такова нещо няма – милиардите, налети на входа от вложителите в банката, на изхода изтичат към кухи фирми, създадени по негова заповед, които след това предоставят заеми на втори и трети пак негови фирми. Да, в управлението на крайният актив, според Василев имало хора от КТБ и това означавало, че те са един вид „на банката“. Само че никой не му зададе въпроса защо, ако това е така, то този актив не е заложен в нейна полза? Или защо КТБ не е отпускала кредит директно на предприятието, както правят всички нормални банки? А вместо това го е купувала чрез поредица от несвързани с нея дружества, всички под контрола на мажоритарния собственик на КТБ?

Според Василев неговата идея била тези предприятия да се оздравят, след което да се продадат с печалба и парите може би пак да се върнат в КТБ. Но ако това е така, как пък за 14 години няма нито един подобен случай?! Напротив, Василев създава цял обръч от десетки закупени по този начин работещи активи, които лично менажира, без в банката да се върне и един лев от главниците по отпуснатите кредити. Единствено лихвите са били плащани, но не с пари обратно по веригата, а ….с нови кредити от КТБ. Така кръгът се затваря, кредитите привидно не са били изискуеми или просрочени (постоянно падежът им е бил отлаган с нови и нови анекси), така че отчетите на банката да са „напудрени“. Последните години от този модел КТБ е била спасявана единствено заради това, че на входа, привлечени от високите лихви, парите са се умножавали, но срутването на пирамидата при този „модел“ наистина е било неизбежно.

Така че обидите и подигравките на Василев към прокуратурата и лично към водещия разследването прокурор Иван Гешев, които не бяха спестени и при това „интервю“, са напълно обясними, защото поради липсата на смислени обяснения за горната схема, те остават единствената защитна „теза“ на финансовия фараон. А да се твърди, че Сотир Цацаров, Делян Пеевски, прокуратурата, службите и който още се сети да спомене Василев, имали роля във фалита на КТБ, вече е наистина медицински феномен. Може би Цацаров и Пеевски са разписвали с резолюции необезпечените кредити? Или някой прокурор си е купил с пари на банката, чрез поредица от кухи фирми, „Дунарит“, „Авионамс“,, „ГИПС“, „Телиш“, „Костенец“, „Терем“, БТК, НУРТС, ТВ 7 и още десетки предприятия? Не, всичко това е правел единствено Цветан Василев. А може би „вината“ на прокуратурата е била, че е пресякла този порочен модел и е повдигнала обвинение на Василев? Ами да бяха го оставили и досега, та вместо 3.5 млрд. лева, да беше „усвоил“ по тази схема 13 милиарда?

Със съкращения, заглавието е на редакцията

Коментари

Задължително поле