47-годишен мъж изгоря при пожар във фургон край Сандански

Високоскоростен влак се разби в надлез в Анкара (СНИМКИ и ВИДЕО)

Европарламентът иска спиране на строежа на газопровода „Северен поток 2“

Пентагонът към Турция: Всяко едностранно военно действие в северна Сирия би било неприемливо

„Лудогорец“ предпазлив на трансферния пазар (ИНФОГРАФИКА)

На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

„България пита, Цветан Василев отговаря“ – режисирано интервю по интернет, пълно с противоречия

Банкерът беглец Цветан Василев се укрива в Сърбия.

След като никой вече не иска да слуша небивалиците на Цветан Василев, сега финансовият фараон си е намерил ново поле за изява – в платформата You Tube, коментира „Блиц“. В режисирано интервю по интернет, приличащо си едно към едно с предишните такива, дадени пред придворните му журналисти Люба Кулезич и Сашо Диков, Василев, в стила на Фидел Кастро, държа 4 часова реч по удобни и предварително подготвени въпроси пред малобройната си публика, излъгала се да седне пред компютрите. Помпозно рекламираното „България пита, Цветан Василев отговаря“ обаче очаквано се превърна в пълно фиаско за укриващия се в Белград измамник. Но не защото мантрите на Василев вече напълно омръзнаха на целокупното гражданство, а защото българският Бърни Мадоф влезе в мач, който по условие не може да спечели.

Очевидно съветниците му се бяха подготвили предварително с опорните точки, които трябваше да изрече Василев, но вътрешното дяволче, което дърпа мустака на бившия собственик на КТБ, не остана мирно, поради което и противоречията в четиричасовата сага станаха прекалено много дори за навикналия на всичко зрител.

На въпроса каква е началната история на КТБ, беглецът от правосъдието заяви, че през 2000 г. е инвестирал 6 млн. евро и така е станал неин собственик. Малка, но съществена подробност е обстоятелството, че през 2000 г. Булбанк наистина продава дяловете си в КТБ, но не на Василев, а на 11 фирми, 10 от тях офшорни. Дружеството на Василев – „Бромак“, става собственик на КТБ няколко години по-късно. Признанието, макар и закъсняло, че именно Василев стои зад офшорните дружества, заобиколили тогава законовата забрана офшорка да притежава над 10 % от банка, означава, че първо, крайно интересен е въпросът кой е предоставил на Василев парите за покупката на КТБ (и дали това не са руските му приятели, на които впоследствие се опита да подари активите на банката) и второ, че не може Иван Костов, който по това време е министър-председател, а в последствие депозант и консултант на Василев, да не е знаел за схемата и да не е помогнал БНБ да си затвори очите.

По-нататък, описвайки модела на функциониране на банката и разяснявайки на зрителите „стратегията“ си за банкова дейност, Василев всъщност за пореден път разкри порочния модел, който е създал и наложил в КТБ и който е в основата на обвинителния акт на прокуратурата. Кухите фирми били „поръчани“ от него на основния свидетел на обвинението Бисер Лазов, за да участват в определени „проекти“, а паричният поток се е движел от банката към куха фирма 1, след това към куха фирма 2 и т.н., а последната закупувала конкретния актив. След като сам твърди, че преди проекта си КТБ е учил и практикувал банково дело, Василев не може да не е наясно, че подобна схема няма нищо общо с банковата дейност. Всяка нормална банка по закон може да отпуска обезпечен кредит на конкретно лице, след което да печели от лихвите по този кредит. В схемата на Василев такова нещо няма – милиардите, налети на входа от вложителите в банката, на изхода изтичат към кухи фирми, създадени по негова заповед, които след това предоставят заеми на втори и трети пак негови фирми. Да, в управлението на крайният актив, според Василев имало хора от КТБ и това означавало, че те са един вид „на банката“. Само че никой не му зададе въпроса защо, ако това е така, то този актив не е заложен в нейна полза? Или защо КТБ не е отпускала кредит директно на предприятието, както правят всички нормални банки? А вместо това го е купувала чрез поредица от несвързани с нея дружества, всички под контрола на мажоритарния собственик на КТБ?

Според Василев неговата идея била тези предприятия да се оздравят, след което да се продадат с печалба и парите може би пак да се върнат в КТБ. Но ако това е така, как пък за 14 години няма нито един подобен случай?! Напротив, Василев създава цял обръч от десетки закупени по този начин работещи активи, които лично менажира, без в банката да се върне и един лев от главниците по отпуснатите кредити. Единствено лихвите са били плащани, но не с пари обратно по веригата, а ….с нови кредити от КТБ. Така кръгът се затваря, кредитите привидно не са били изискуеми или просрочени (постоянно падежът им е бил отлаган с нови и нови анекси), така че отчетите на банката да са „напудрени“. Последните години от този модел КТБ е била спасявана единствено заради това, че на входа, привлечени от високите лихви, парите са се умножавали, но срутването на пирамидата при този „модел“ наистина е било неизбежно.

Така че обидите и подигравките на Василев към прокуратурата и лично към водещия разследването прокурор Иван Гешев, които не бяха спестени и при това „интервю“, са напълно обясними, защото поради липсата на смислени обяснения за горната схема, те остават единствената защитна „теза“ на финансовия фараон. А да се твърди, че Сотир Цацаров, Делян Пеевски, прокуратурата, службите и който още се сети да спомене Василев, имали роля във фалита на КТБ, вече е наистина медицински феномен. Може би Цацаров и Пеевски са разписвали с резолюции необезпечените кредити? Или някой прокурор си е купил с пари на банката, чрез поредица от кухи фирми, „Дунарит“, „Авионамс“,, „ГИПС“, „Телиш“, „Костенец“, „Терем“, БТК, НУРТС, ТВ 7 и още десетки предприятия? Не, всичко това е правел единствено Цветан Василев. А може би „вината“ на прокуратурата е била, че е пресякла този порочен модел и е повдигнала обвинение на Василев? Ами да бяха го оставили и досега, та вместо 3.5 млрд. лева, да беше „усвоил“ по тази схема 13 милиарда?

Със съкращения, заглавието е на редакцията

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. Все пак някой пита и той отговаря. А за луканов (атанасов, младенов и джуров) никой 7 години нищо не го попита за откраднатите 500 000 000 долара, че да се напъне да отговори.

 2. Човекът се надява държавата да попълни отново банковите сметки,след като бяха платени на вложителите не от банката и да му върнат банката пълна с пари плюс наградите банкер на годината за годините след четвъртият приз,за да влезе в историята на банковото дело като Бърни Мадоф,който няма как да достигне с неговият рекорд от 150 години затвор.

 3. Има нещо гнило във финансовите отношения
  между недоказания обвиняем Василев и
  доказания , от безбройните проверки на ДАНС
  светец-, депутат на ДСП Василев. В тази гнилота
  се вмества и вестник trud.bg, който като орган
  на Цацаров, определя Василев без.доказателства
  от съда, като престъпник

 4. Цветан Василев е финансов престъпник и се опитва още да ни лъже обаче!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.