Борбата с пожарите: България помоли Турция за помощ, дойдоха и хеликоптери от Чехия

Включват пътностроителна техника и водоноски в борбата с огъня

Министерството на външните работи отправи молба до турските официални власти за оказване на логистично съдействие на българските огнеборци във връзка с разразилите се пожари. От българска страна е изтъкната необходимостта от допълнителна противопожарна техника, която да послужи в борбата с огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.

Външното ни министерство отправя молба към турската страна за осигуряване на 4 броя булдозери с по два пожарни екипа, 2 броя хеликоптери, както и всякаква друга техника, която е подходяща и адаптирана за тежките условия и терен.

По разпореждане на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова цялата техника на "Автомагистрали" ЕАД ще се включи в спасителните дейности и ще оказва помощ на противопожарните служби, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). 

С техника ще участват и ВиК дружествата в страната. Приоритетно техниката ще пътува за местата, в които няма достатъчно водоизточници и хидранти за гасителната техника.

Коритарова e в координация с всички регионални структури на министерството за проследяване на процесите и допълнителна спешна реакция при необходимост, уточниха от пресцентъра.

Министърът призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната. Апелът на регионалния министър е фирмите с тежка техника да се присъединят към усилията на институциите

Двата хеликоптера от Чехия кацнаха на летище Пловдив, каза пред БТА председателят на борда на директорите на летището Дойчин Ангелов.

Снимка: БНТ

Вчера служебният премиер Димитър Главчев, който посети Стара Загора заради пожара край града, обяви, че за справяне със ситуацията с пламъците в страната са задействани всички възможни механизми, включително и към Европейския съюз. "Имаме уверение от Чехия, от Румъния казват, че имат готовност", коментира той.

По думите на главния секретар на МВР гл. комисар Димитър Кангалджиев, който посети пожара край ямболското село Воден, хеликоптерите от Чехия няма да се включат днес в борбата с огъня. Причината е, че полетите им се извършват в светлата част на денонощието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България